Yoga in Nederland - Sportaneous

Yoga in Nederland: wij maakten de balans op

In Culture, Health, Pickup by Sportaneous

Robin van Persie, Ryan Giggs, Robert Downey Jr, Sting, MARJON DE HOND!  Wat heeft dit illustere rijtje beroemdheden gemeen? Inderdaad. Yoga is hun redding of een belangrijke factor voor hun succes. Wij maakten de balans op voor yoga in Nederland.

Yoga. Deze activiteit (of het een sport is staat wetenschappelijk ter discussie) bestaat al ruim 5000 jaar en zal dat ook nog wel even blijven doen. En zoals met alles wat populair is, wordt er grof geld mee verdiend. Maar kun je ook goed geld verdienen als yoga instructeur? Hoeveel mensen doen er eigenlijk aan yoga in Nederland? En hoe zit het met de yoga lifestyle? Gaat het nog wat verder dan zweten op zo’n matje alleen? Wij praten je bij.

Yoga in Nederland anno nu: de feiten

Dat Yoga populair is valt niet te ontkennen. Volgens de Internationale Yoga Federatie beoefenen wereldwijd zo’n 300 miljoen mensen yoga. In Nederland waren dit er in vorig jaar 1,6 miljoen. Da’s 12% van de Nederlanders! Die 1,6 miljoen mensen doen vooral aan vormen als Meditatie en Mindfulness, Bikramyoga en Vinyasayoga. Er is ook nog het opkomende Kundalini yoga maar dit type yoga heeft te kampen met wat controversies met betrekking tot de gezondheid. De website yoganederland.nl heeft onderzoek naar yoga in ons landje laten uitvoeren. De voornaamste reden die mensen opgeven om aan yoga te doen is stress vermindering. Flexibeler worden komt op de tweede plaats. En die 1,6 miljoen yogi’s geven per persoon gemiddeld 300 euro per jaar uit aan yoga, dat is ruim 325 miljoen euro per jaar in totaal. Afgezien van de leskosten gaat er ook nog aardig wat geld zitten in yogakleding, het bekende matje en een yogareis- of retreat.

Belangrijk om te weten: 49% van de yogabeoefenaars geeft aan dat hun seksleven beter is geworden. Of dit te maken heeft met een betere balans tussen mind and body of simpelweg omdat de toegenomen flexibiliteit tot meer creativiteit tussen de lakens leidt wordt in het onderzoek niet vermeld.

Yogadocent, een moneymaker?

De populariteit van yoga trekt hier en daar ook yoga instructeurs aan die denken ‘even’ yoga-instructeur te kunnen worden. Het is geen beschermd beroep, dus je zou in principe na het kijken van een paar youtube video’s een visitekaartje kunnen printen met je eigen naam en ‘yoga instructeur’ erop en starten. En afgezien van het feit dat sommigen geen idee hebben van waar yoga echt voor staat, vervuilen ze met lage prijzen en kwaliteit van lesgeven natuurlijk ook gewoon de markt voor de serieus goede instructeurs. Het gevolg is een gefragmenteerde markt.

Feit is dat yogadocenten zelf amper kunnen rondkomen van hun werk (<10% kan dat). En veel ondernemers die bijvoorbeeld yogalessen aanbieden in hun sportschool, willen natuurlijk marge draaien over die instructeurs. Het zijn de eigenaren van yogastudio’s of de docent opleiders die het betere geld verdienen. Erg? Dat valt te bezien. Ruim een derde van de yogadocenten ziet het als een hobby of roeping en ‘slechts’ een vierde als hoofdinkomen.

Dat verklaart meteen al hoge startup percentage binnen yoga. Het levert veel yogascholen en onafhankelijke instructeurs op. En die hebben allemaal wel een welkomstaanbieding of stunten geregeld met hun prijzen. Dus je kan lekker rondshoppen en elke week wel ergens anders (bijna) gratis yogales krijgen. Overigens niet echt verstandig als je net begint, want consistentie en een instructeur die jou goed kent is echt het beste als je verder wilt gaan met yoga.

Kwaliteitsstempel

Kun je jouw keuze voor een goede yogadocent vooraf nog ergens op baseren?  Er is via de Samenwerkende Yogadocenten Nederland (SYN) wel een accreditatie voor de traditionele Raja Yoga opleidingen. En Raja Yoga wordt gezien als de moeder van alle vormen van yoga.

Docenten die de opleiding hebben gevolgd ondergaan 3-4 jaar yogales op HBO niveau.  Ook hebben we de beroepsvereniging van yogadocenten, de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN). Om hier lid van te worden, wordt er van je verwacht dat je een 4-jarige HBO opleiding afgerond hebt of vergelijkbare ervaring en kennis hebt opgedaan.

Ben je dus op zoek naar een degelijke yoga-instructeur met voldoende basis, denk dan aan het volgende: is de docent aangesloten bij de VYN? Heeft hij een Raja opleiding gevolgd bij een door SYN geaccrediteerde yoga-organisatie? Dat zijn in ieder geval criteria voor een bewuste shifting voor yoga in Nederland. Wil je niet vooraf shiften maar gewoon gaandeweg ervaren? Andere yogi’s vonden deze drie variabelen het belangrijkste:

  • toont de yoga docent respect naar de leerlingen
  • vraagt de yogadocent naar blessures en houdt hij/zij daar rekening mee
  • zorgt hij/zij voor een veilige sfeer in de les?

Yoga als lifestyle

Goed. Nederlanders doen dus massaal aan yoga. Yoga Nederland geeft er een significant en elk jaar toenemende hoeveelheid eurie aan uit. En je kan door de hoeveelheid nieuwe yoga-instructeurs die ‘echt even iets anders willen met hun leven’ je chakra niet meer zien. Maar yoga is meer dan moeilijke standjes oefenen alleen. Het gaat over de balans tussen lichaam en geest. De ademhaling is het centrale punt in deze filosofie die je helpt een beter en gelukkig leven te leiden.

Heftige strekoefeningen doen tussen zwetende huisvrouwen in een muffig zaaltje in Alblasserdam zijn dan ook maar een van de acht onderdelen van yoga. Acht?! Ja. Asana’s zijn de verschillende houdingen die je beoefend met yoga staan slechts voor één van de acht paden van yoga. Hiernaast zijn er dus nog zeven paden die samen de complete levensstijl ‘yoga’ beschrijven. Go for it!

Yoga is omni presence 

De yoga lifestyle zie je steeds meer terug in onze huidige samenleving: Yoga in Nederland is hot! Kijk maar eens op Google trends. En wat dacht je van het eerste Nederlandse Yoga en Vegan festival? Of de in het algemeen toegenomen obsessie met ‘puur’ eten en de honderden bloggers & vloggers die daar wel wat over te zeggen hebben. Inclusief het doorslaan van de trend in Orthorexia nervosa bij deze voedsel Benictijners of food junkies zoals Steven Bratman de gezondheids bezetenen al in 1997 duidde.

Er zijn mensen in Yoga Nederland die, al dan niet zonder het te weten van zichzelf, volgens de yames en niyamas van de acht paden van yoga leven zonder ooit een yogamatje aan te raken. Dit verklaart ook waarom gevestigde yoga studios zoals Delightyoga.com (niet gesponsord, don’t worry!) populair zijn; dit soort studio’s bieden niet alleen de yogaklasjes aan maar gaan voor de holististisch zienswijze: the full package!

Yoga als lifestyle dus.

Geschreven door Sjors, een internationale gastblogger van Sportaneous i.s.m. Sportaneous NL redactie. www.sportaneous.nl

Meer laden +