sporttrends 2017

Onze voorspelling van de sporttrends 2017

In Sports by Odine van den BroekeLeave a Comment

Het lijkt alsof Nederland steeds sportiever wordt! Het was niet te missen als je jouw sociale media opende, want de foto’s van de finishers en de fitness trends vlogen om je oren. Zowel de sociale als maatschappelijke druk heeft ervoor gezorgd dat Nederland aan het sporten is geslagen. Yoga, spinnen, bodybalance en pure powerlifting is populair geworden, omdat men er goed uit wil blijven zien en sport een onderdeel van de leefstijl is geworden. Dat is ook te zien in de cijfers van Rabobank, waaruit blijkt dat de behoefte bij de consument nog nooit zo groot geweest is om te gaan sporten. Wat zijn dan de sporttrends 2017 in Nederland? Hier onze vier voorspelling voor het aankomende jaar.

#Doe het zelf

Interessant is dat de consument minder loyaal is geworden en zich niet meer wil binden aan langlopende lidmaatschappen. Door grote tekens als Fit for Free en Basic Fit denkt de klant dat sporten voor twintig euro per maand moet kunnen, waardoor verwacht wordt dat in 2017 de markt steeds verder gedomineerd zal worden door ketens die met prijzen stunten. Tegelijkertijd is er een tegenreactie gaande met concepten waarbij de consument thuis lekker in vertrouwde omgeving kan sporten.

Bij de meeste mensen gaat er een lampje branden bij het woord Insanity, een zwaar trainingsprogramma waarbij je via een stream een programma kon volgen. Door de korte duur van een training (max 40 min) i.c.m. het gevoel van thuis badend in het zweet je work-out kunt volgen was voor veel mensen een reden om het Insanity programma te volgen. Nu is daar sinds kort ook Fitchannel.com, een programma waarbij je niet de deur uit hoeft. Het is namelijk een nieuw videoplatform op het gebied van bewegen en voeding. De trainingen worden gegeven door Mark Tuitert. (Hij won olympisch goud in Vancouver en ja, deelde daarna z’n laatste Kinder Bueno met een brunette).  Thuis sporten zal dit jaar dus ongetwijfeld populairder worden.

#Obstacle running – Ninja Warrior

Doordat fitness populair blijft in Nederland, zijn er veel kansen in deze jonge branche. Niet alleen zal dit zich uiten in dat obstacle running steeds populairder zal worden, ook zal de vraag naar sportbegeleiding en voedingsadvies toenemen. Men wil gezonder leven en door het grote aanbod zullen de fitnesscentra zich moeten onderscheiden.

Deloitte meldde dat er ruim 1850 fitnesscentra in Nederland zijn, vecht- en krachtsporten niet meegerekend. Het aantal leden varieert tussen de nog geen 200 en meer dan 5000. Veel Nederlanders zijn aan het sporten geslagen, wat ook bij de fitnesscentra niet onopgemerkt blijft.

Wat voor invloed dit op obstacle running zal hebben, is moeilijk te voorspellen. Martial artists en recreanten zullen bijvoorbeeld anders over een hindernisbaan gaan dan pure krachtsporters en OCR wedstrijdlopers. Ook Crossfitters wagen zich steeds vaker aan de hindernisbanen. Echter was in 2016 al te zien dat de stap naar obstacle running steeds minder groot wordt. Zelfs recreanten waagden zich aan de kortste afstand van de populaire obstacle runs van Mud Masters en de Strong Viking en er wordt een toenemende populariteit verwacht! Een andere belangrijke pijler gaat Ninja Warrior worden, het programma dat sinds dit jaar ook op de Nederlandse buis te zien zal zijn. Op dit moment zijn er slechts enkele locaties in Nederland waar je dedicated kunt trainen om je ninja skills te ontwikkelen/verbeteren. Wij voorspellen dat Ninja achtige concepten sterk zullen gaan groeien.

#Everybody wants to be the next Rico

Vechtsporten in het algemeen worden steeds populairder.Waar vroeger bijvoorbeeld kickboksen werd geassocieerd met “ aso zijn” is het vandaag de dag juist het tegenovergestelde. Steeds meer vechtsportscholen zien een sterke toename in leden, jongeren, huismoeders, advocaten ga zo maar door, het “slechte” imago is verwisseld met het feit dat kickboksen vooral een sport is waar respect en kameraadschap centraal zijn komen te staan. Daarnaast zijn de trainingen vaak zo ingericht dat ze sterk de conditie verbeteren in een relatief korte tijd.(wat natuurlijk een pluspunt is) Rico Verhoeven is wellicht een van de belangrijkste ambassadeurs die de sport naar een hoger niveau tillen, niet alleen op sportief gebied maar ook als het gaat om de positieve inhaalslag die gemaakt is. (Korte Shout Out naar Rico: OSU!)

#Weekendje groen doen

Een citytrip met vrienden/vriendinnen staat vaak garant voor lekker eten. Tot in de vroege uurtjes op stap om vervolgens met een hangover aan het ontbijt te verschijnen. Wij van Sportaneous kennen het gevoel : )  Bijkomend voordeel is dat door de vaak voordelige tarieven op het gebied van vliegtickets je vaak voor een paar tientjes binnen no time in het stadscentrum van Europese stad staat.  Het jaar 2017 zal in het teken staan van een alternatieve invulling geven aan het weekendje weg boeken. Een fles champagne in Madrid inruilen voor een weekend Yoga in de ardennen? Wij van Sportaneous denken van wel. Een tip van de redactie: Canyoning in Zuid Frankrijk. Op vrijdagochtend vliegen naar Nice om vervolgens in de middag van watervallen van 20 m hoog in Sospel te springen! Wil je het iets dichter bij huis zoeken dan is Healthy fest een aanrader.

Meer laden +

Leave a Comment