Witness the Fitness!

In Culture, Video by Sven WillemsenLeave a Comment

‘Witness the Fitness’ is een klassieker uit de UK hiphop scene. De bedenker is MC of rapper ‘Rodney Smith’ aka ‘Roots Manuva’  aka de ‘voice of urban Britain’. Wicked!

De track “Witness” is grillig en excentriek in die unieke ‘London sound’. In de track hoor je duidelijk het UK hiphopgeluid van elektronische funkiness met een diepe baslijn.  De ‘lyrics’ van Rodney zijn voorzien van een behoorlijke dosis zelfspot. ‘Roots’ kijkt hier met gezonde ironie terug op dingen uit het verleden zoals die voor hem werden bepaald vanuit de cultuur waarin hij opgroeide.

De videoclip, geregisseerd door Matt Kirkby, verhaalt vanuit een retroperspectief  over Rodney’s ‘jeugdtrauma’. Hij had geen aanleg voor sport. Daar werd hij in zijn jongere jaren geregeld aan herinnerd. In de videoclip gaat hij de (sport)strijd opnieuw aan als een soort van ‘Revenge of the Jedi‘. Op zijn voormalige basisschool daagt hij de kinderen uit voor een sportcompetitie in de vorm van diverse retro spelactiviteiten. Uiteraard wint de held Rodney – hij is inmiddels een rolmodel voor de kids geworden- op zijn latere leeftijd nu wel alle sportieve activiteiten. Onoverwinnelijk. Dat leidt langzaam tot zichtbare frustatie en agressie bij de kinderen, waardoor zijn aanvankelijk aanwezige status van rolmodel onder druk komt te staan. Hij vervalt vervolgens als een raamvertelling weer terug in de situatie van ‘outcast’. It is what it is…

Feiten:

  1. In slang betekent ‘witness the fitness’ zoiets als: check dat lekker ding! De man wordt hierin gezien als een lustobject.
  2. In andere tracks (zoals Again & Again) van Roots Manuva hoor je de aan de UK hiphop sound gerelateerde Jamaicaanse invloeden uit de jaren ’60 en ’70. In de latere jaren is deze stroming overschaduwd door ‘grime’, een substroom binnen de UK hiphop. 
  3. De baslijn van Witness is geïnspireerd op de muziek van de cultserie Doctor Who.
  4. Matt Kriby regiseerde onder andere de videoclip voor de track Hysteria (2003) van Muse.
Meer laden +

Leave a Comment