Obstacle running in Nederland

In Nederland zijn er afgelopen jaar tal van obstacle runs georganiseerd, dus de keuze is er volop. In 2012 waren er slechts vijf obstacle runs, in 2016 waren dat er 150+. Dit geeft aan dat het een sport is die onwijs is gegroeid de afgelopen vijf jaar. Het succes van obstakel run zit niet maar alleen in de factor dat het goed is voor de algehele fitheid/gezondheid. De uitdaging van het parcours, het aan kunnen tonen dat je een prestatie levert en het overwinnen van obstakels spelen een grote factor. Check daarna eens op instagram op de #hashtag obstacle running Nederland, het zal je een indicatie geven wat de sfeer is.

Wat is obstacle running?

Obstacle running is een hardloopevenement waarbij deelnemers verschillende obstakels onderweg tegenkomen. Een aantal belangrijke ingrediënten voor een obstacle run zijn; natuur, water en modder. Daarnaast is kameraadschap een belangrijk kenmerk binnen een obstakel run.

Geschiedenis obstacle running

Opzettelijk gemaakte hindernisbanen werden vooral in de negentiende eeuw gebouwd. In deze periode zag Europa een significante groei in fysieke fitness. Frequente oorlogen lieten Frankrijk, Brittannië en Duitsland zien hoe belangrijk het was om in vorm te blijven om te vechten. Verschillende sportscholen dachten aan de beste manieren, maar de meeste scholen focusten zich op gymnastiek en functionele oefeningen, zoals hardlopen, gymnastiek, springen, touwklimmen en het gebruiken van toestellen zoals ringen.

In de twintigste eeuw kwam Fransman Georges Hebert met het idee om de eerder genoemde oefeningen samen te voegen in een hindernisbaan. Georges Hebert verbaasde zich hoe flexibel, lenig, behendig, verdraagbaar en resistent de inheemse Afrikanen waren, dat terwijl zij geen specifiek trainingsprogramma volgden. Dit inspireerde Georges Hebert zijn eigen fitness filosofie te maken, waarbij diverse fysieke vaardigheden worden getraind door middel van de natuurlijke omgeving.

Zelf deelnemen aan een obstacle run

Wil jij dus deelnemen aan een mud run in 2017? Zorg er in ieder geval voor dat je basisconditie op orde is. Mocht dit nog niet helemaal het geval zijn dan zijn er specifieke trainingsschema’s die je kunt volgen om fit aan de start te staan. De tip die we extra willen geven is; zorg dat je de juiste kleding draagt, dit voorkomt een boel narigheid onderweg.

Premium member worden?

Op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws op het gebied van obstacle running? Meld je dan aan als premium member (gratis) en ontvang naast alle nieuwtjes ook leuke kortingen op runs.