Perry_Oosterlee_Ninja_Warrior_Sportaneous_NL

Perry Oosterlee’s Ninja Warrior succesverhaal!

Adopted By

In Culture, Ninja Warrior, Sports by Yenny Luu

Van groenteboer bij een supermarkt tot nummer één van het eerste seizoen Ninja Warrior Nederland. Het klinkt als een inspirerend en mooi succesverhaal en dat is het ook! Dit is het verhaal van Perry Oosterlee, onze self-taught (autodidact) topatleet. Hoe is hij begonnen als Ninja Warrior in spé? Wat heeft hem gebracht tot waar hij nu is? Welke tips krijg je van hem mee? Lees hierover en meer in ons interview met Perry!

Het begin van ‘Ninja Warrior-fever’

Ninja Warrior is nog redelijk nieuw in Nederland, maar het programma is internationaal zeer populair en heeft al een lange geschiedenis achter de rug. (Lees hier de Ninja Warrior History). Perry, hoe ben jij in aanmerking gekomen met Ninja Warrior en wie of wat heeft jou aangewakkerd om ook een Ninja Warrior te worden?
“In 2005 zijn wij naar Curaçao verhuist. In de vier jaar dat we daar woonden heb ik voornamelijk Amerikaanse TV gekeken. Daar was Sasuke, de Japanse versie van de huidige Ninja Warrior, op de buis met Engelse ondertiteling. De intensiteit van de Japanse presentator, de emoties die omhoog kwamen als iemand onverwachts bij een obstakel afging en vooral ook de support die iedereen elkaar gaf. Dit was niet Wipe-Out, waarbij je lacherig even aan meedoet en af gaat. Het gaat hier echt om de eer, de respect die je verdient bij het behalen van de meest gevreesde obstakels.

Ik vond het programma zo gaaf, dat ik dacht ‘daar wil ik aan meedoen!’. En wat wellicht grappig is, is dat ik eerlijk gezegd al mijn hele leven professioneel tennisser wil worden. Maar ik kreeg te horen dat ik te oud was om gescout en een professional te worden. Ze scouten namelijk al op jongere leeftijd. Ik vroeg mijzelf vervolgens af: ‘Wat ik kan doen waar ik wél prof in kan worden en wat nog niet zo bekend is?’ Ninja Warrior was het antwoord.”

Makoto Nagano, een van de negen Total Victory helden uit de Sasuke geschiedenis tot nu toe.

Training en voornamelijk coaching met veel tips & tricks zijn niet weg te denken bij het worden van een professioneel sporter. Hoe heb jij je voorbereid op jouw eerste Ninja Warrior wedstrijd zonder een ‘Ninja Warrior-trainer’?
“In Nederland waren er toentertijd natuurlijk nog geen Ninja Warrior trainingshallen. Ik heb in het begin daarom de gymzaal van mijn middelbare school gebruikt als trainingslocatie en zelf obstakels gemaakt van kasten, matten, klimrekken en ringen. Na verloop besloot ik om in een bos zelf een eigen parcour te maken. Ik zag namelijk dat David Campbell (eerste Amerikaanse Ninja Warrior Atleet die obstakels namaakte in een bos in LA) ervan groeide en alle obstakels zo makkelijk voor hem werden tijdens zijn deelnames in Amerika en Japan. Obstacles nabouwen en er continu op trainen  – Muscle Memory, techniek – that’s the key!

Om mijn eigen trainingsparcour te realiseren en DIY’en heb ik hout besteld bij de Gamma en met behulp van diverse objecten zelf alle obstakels gebouwd. Het heeft mij veel tijd, moeite en geld gekost want in totaal is het drie keer gesloopt door hangjongeren en heb alles zelf op de fiets meegenomen en daar in het bos in mekaar gezet. Alles moest dus sneaky worden aangepakt. Inmiddels is het bos, inclusief mijn geheime trainingsplek, helaas met de grond platgemaakt door de gemeente voor het bouwen van huizen. Daarna ben ik gaan trainen in de boulderhal Kunststof in Leiden en ben ik mij meer gaan focussen op Ninja Warrior gyms in de wereld, om te trainen bij de echt opgemaakte obstakels.”

Wat was jouw ervaring tijdens je allereerste Ninja Warrior deelname aan de Sasuke ASEAN Open Cup in Maleisië? Was het precies zoals je het had ingebeeld tijdens je eigen trainingen en het had verwacht?
“Ik begon al op mijn 15e/16e te trainen en toen ik 19 jaar was, kwam Maleisië op mijn pad. Het was een van mijn tofste ervaringen ooit! Als 19 jarige Nederlander en onervaren in Ninja Warrior wedstrijden vloog ik ernaartoe met mijn vader. Tijdens mijn trainingen beeldde ik mijzelf echt in als deelnemer aan het programma. Ik kreeg er zoveel adrenaline en energie van, dat ik echt stappen maakte als beginnend Ninja Atleet. Op de dag van de waarheid lukte het mij om alle obstakels succesvol af te leggen. Veel goedgetrainde Amerikanen en zelfs Japanse Sasuke helden (waar ik al jaren naar tegenop keek), haalden sommige obstakels niet. Van de 100 deelnemers heb ik de 12e plek weten te bemachtigen. Dit gaf mij de motivatie om door te gaan met mijn training, om in de toekomst hun niveau te kunnen voorbijgaan.”

PerryOosterlee_SasukeMalaysia_SportaneousPerryOosterlee_AseanMalaysia_Sportaneous

Hoeveel Ninja Warrior wedstrijden heb je achter de rug gehad voordat je meedeed aan de eerste Nederlandse editie? Waarin verschillen de competities erg van elkaar en wat hebben ze met elkaar gemeen?
“Voor Ninja Warrior NL, heb ik alleen aan Aziatische Sasuke/Ninja Warrior TV Shows deelgenomen. Het verschil tussen Sasuke en Ninja Warrior is grotendeels dat Sasuke uit vier verschillende stages bestaat en Ninja Warrior uit een kwalificatie ronde, halve finale en dan pas 3-4 stages heeft. Daarnaast verschillen de obstakels in maten. In Sasuke zijn de obstakels en afstanden kleiner omdat de meeste Aziaten, vergeleken met het westen, kleiner zijn. Maar dat betekent ook dat bepaalde randjes, grepen en andere dingen dunner zijn waardoor je bijvoorbeeld sneller op afgaat omdat je te groot/zwaar bent. In het Westen (vooral in Amerika maar nu ook Europa) zijn de obstakels en afstanden veel groter, met extra nadruk op ‘splash’-momenten. Hoe groter en hoger de sprong, hoe beter voor TV.”

Perry Oosterlee’s Ninja Warrior avonturen so far:

 • Sasuke ASEAN Open Cup, Maleisië
 • Sasuke China vs The World
 • Sasuke Vietnam
 • Sasuke 32, Japan
 • Ninja Warrior NL
 • Sasuke Ninja Warrior Indonesia vs The World (Team USA, Team Japan, Team Indonesia, Team Europe)
 • Diverse Ninja competities in Engeland, Amerika & Zweden
 Perry Oosterlee in de final stage van Sasuke Ninja Warrior Indonesia 2017

Het geheim van Ninja Warrior

Wat maakt Ninja Warrior, het programma en de sport an sich, zo speciaal dat jij de ‘Ninja Warrior-fever’ te pakken hebt gekregen? En waarom zouden anderen zich hier ook aan moeten toegeven, of op z’n minst moeten uitproberen?
“Wat Ninja Warrior zo uniek maakt is dat het deelnemers vs de obstakels zijn. De deelnemers zijn geen concurrenten van elkaar, maar we slepen elkaar er juist doorheen. Iedereen gebruikt zijn eigen techniek en we leren van elkaar alle do’s en dont’s. Met die support krijg je nog meer energie en kan je juist meer obstakels halen dan je zelf soms denkt. Je krijgt ook meer moed en zelfvertrouwen, wat ook echt nodig is als je maar één kans hebt op de course! Genoeg redenen denk ik zo! Het mooie hieraan is dat je met allerlei obstakels bijna elke spier in je lichaam traint, zonder dat je het misschien door hebt. Je kunt jezelf zowel fysiek als mentaal uitdagen: afstanden verkorten en vergroten, een heel parcours afleggen van diverse obstakels, noem maar op!

Ik probeer iedereen zowel makkelijke als moeilijke obstakels te laten doen zodat zij het verschil zien. Techniek is key. Zodra ik hen de technieken vertel en alles voor doe, zie je een wereld voor hen opengaan. Het mooie hieraan is dat zij het meteen oppakken of er progressie in maken in de loop der tijd. Er gaat bijna niets boven het gevoel van een obstakel halen na er veel voor te hebben getraind. Dat succesgevoel motiveert je naar meer! Ook wanneer je iets niet haalt, motiveert het je om harder te trainen om het uiteindelijk wel te kunnen!”

Slechts 9 mensen over de hele wereld is het gelukt om het hele parcours in de gegeven tijd succesvol af te ronden en Total Victory te behalen. Welke specifieke vaardigheden of type lichaamsbouw hebben volgens jou de meeste kans om het hele parcours succesvol te voltooien?
“Er is niet per sé een specifieke lichaamsbouw die je moet hebben om Total Victory te kunnen behalen. Grip, kracht, conditie, efficiëntie, snelheid, explosiviteit, flexibiliteit en vastberadenheid, zijn een aantal belangrijke punten om op te noemen. Het gaat vooral om de vaardigheden en ervaring. Je moet niet alleen fysiek voor alles getraind hebben maar ook mentaal. Mentale druk kan je onder controle krijgen door veel competities te doen. Je mag namelijk geen fout maken tijdens je deelname en je hebt het parcours niet van te voren mogen oefenen. Omdat veel obstakels dezelfde bewegingen en grepen vereisen komt het vooral op muscle memory aan, máár ook creativiteit! Je krijgt namelijk vaak compleet nieuwe obstakels te zien. Hoe doe je iets wat je nog nooit heb getraind? Hier komt observatie bij kijken: andere deelnemers bestuderen, analyseren en kijken hoe zij zoiets aanpakken.”

Vele OCR’ers maken tegenwoordig ook gebruik van Ninja Warrior trainingslocaties om zich voor te bereiden op obstacle running parcours. Verschillen de Ninja Warrior obstakels erg veel van die van OCR? Wat en hoe onderscheid Ninja Warrior zich van OCR?
“OCR’ers vinden obstakels geweldig. Dus ook Ninja Warrior! Ik ben geen expert op het gebied van OCR obstakels en van wat ik zie is dat de obstakels apart van elkaar te doen zijn. Maar als je alle kilometers, modder en obstakels achter elkaar plakt wordt het ontzettend moeilijk. Diepe respect voor die atleten! Zij hebben echt een langdurige uithoudingsvermogen. Met Ninja Warrior heb je korte afstanden (zeker geen kilometers) en zijn de obstakels veel meer op explosiviteit gericht. Qua techniek denk ik dat er ontzettend veel raakvlakken zijn bij beide sporten. Ninja Warrior is meer voor korte afstanden, minder obstakels per parcours, snelheid en hogere moeilijkheidsgraad in obstakels. Bij OCR heb je langere afstanden, langdurigheid en wat makkelijkere obstakels, maar die heel moeilijk worden door de lange afstanden en de hoeveelheid obstakels.”

Ninja Warrior – The up and downsides

Doordat je aan veel verschillende Ninja Warrior wedstrijden hebt meegedaan heb je diverse obstakels mogen ervaren en erachter kunnen komen waar jouw sterkte- en zwaktepunten liggen. Aan welk obstakel heb je echt een bloedhekel aan of ben je het meest zenuwachtig voor? En van welk obstakel kan je absoluut geen genoeg krijgen? Waarom?
“Geweldige vraag! Die stel ik ook altijd aan Ninja’s die ik over de hele wereld tegenkom! De Flying Bar is een obstakel die mij wel zenuwachtig kan maken. Ik ben erop afgegaan tijdens Ninja Warrior NL en in Indonesië. De obstakel waar ik geen genoeg van krijg is de Cliffhanger! Dit was de eerste obstakel ooit die ik had nagemaakt in mijn schuur, toen ik 15 was en is misschien wel een van de meest gevreesde obstakels van Ninja Warrior Period. Al hangend aan kleine houten randjes aan je vingertoppen moet je zowel omhoog, omlaag, als zijwaarts en zelfs achterwaarts kunnen bewegen, hangen en springen, zonder je voeten te gebruiken! Ik ben zeker niet de beste in dit obstakel, maar telkens als er een nieuwe variant van komt probeer ik het direct uit in mijn training. Timing is everything! Geweldig!”

Je bent de eerste last man standing van het eerste seizoen van Ninja Warrior Nederland. Hoogstwaarschijnlijk één van jouw highlights tijdens je Ninja Warrior-avonturen tot nu toe, maar we weten dat je voor succes ook veel moet opgeven. Wat zijn jouw dieptepunten geweest als je terug moet blikken op je journey tot nu toe en wat zou je wel of niet hebben veranderd?
“Een van mijn grootste dieptepunten is toch wel toen ik tijdens mijn eerste en enige deelname aan Sasuke in Japan (seizoen 32 in 2016) tot nu toe, op de course bij een landing mijn enkel brak en enkelbanden scheurde. Ondanks dat ik met mijn volle passie, vastberadenheid en motto: ‘Never give up’ ben doorgegaan en het hele parcours heb weten af te maken met pijn en al, was ik slechts zeven seconden te laat om de knop in te drukken. Na al die jaren trainen, al die deelnames aan Sasuke shows in Azië was net ík de persoon die met mijn voet ongelukkig tussen twee matten in landde.

De matten waren namelijk verschoven nadat 69 deelnemers erover heen zijn gegaan en was helaas niet op de juiste manier vastgezet. Ik werd eerst heel boos op mezelf dat ik beter had moeten focussen op mijn landing, maar besefte uiteindelijk dat het niet mijn fout was. Dingen gebeuren nou eenmaal voor een reden. Wellicht was het was mijn tijd nog niet om ver te komen in de show? Na mijn 9 maanden van herstel kwam Ninja Warrior NL voor de deur. Ik ging meedoen met een nog zwakke enkel en kwam het verst het snelst. Wat ik heel erg heb ondervonden is dat ik door dat ongeval mezelf nog sterker heb weten te maken, zowel mentaal als fysiek. Ik let nu ook heel erg goed op mijn landingen en zorg altijd dat matten goed tegen elkaar liggen! Dit wens ik namelijk niemand.”

Zoals weinig mensen het durven, willen en/of kunnen heb jij ervoor gekozen om volledig voor je Ninja Warrior ambities te gaan en je studie op te geven. Wat vond jouw achterban, met name jouw ouders, hiervan?
“Ik deed de ALO (sportacademie) in Amsterdam. Na een half jaar gingen alle sporten mij goed af maar vond ik de theorie heel zwaar; ik snapte er niks van. Op dat moment kwam Maleisië ook op mijn pad. Ik kwam tot het besef dat ik de sportacademie gaaf vond voor de vele sporten, maar het einddoel als sportleraar op een basis/middelbare school minder vond. Een sportleraar worden voor Ninja Warrior leek mij veel vetter! Ik besloot daarom te stoppen met de opleiding en ging volop trainen voor Ninja Warrior. Ik wilde echt laten zien dat als je voor iets gaat, je alles kunt bereiken. Zolang je het maar ook leuk vind om te doen. Ik hoop juist anderen ook te kunnen inspireren om juist iets te gaan doen wat je leuk vindt. Met de steun van mijn familie en vrienden en mijn eigen motivatievermogen ben ik er compleet voor gegaan.”

Ninja Warrior in het vooruitzicht

Het eerste seizoen van Ninja Warrior Nederland was afgelopen jaar op SBS6 te volgen. Het is nu nog onduidelijk of er een tweede seizoen komt. Wel is te merken dat het een trend in opkomst is, met de komst van diverse nieuwe Ninja Warrior trainingslocaties. Wat zijn volgens jou de vooruitzichten voor Ninja Warrior in Nederland ten op zichte van Ninja Warrior in het buitenland?
Ik verwacht dat Ninja Warrior nog groter wordt als sport in Nederland en in de rest van Europa. Overal komen Ninja Warrior Gyms, waarvan Obstacle Skillz in Purmerend de eerste van is. Niet alleen zullen de trainingslocaties voor Ninja Warrior vermeerderen maar ook de competities en shows. Er zijn nu in Europa al 12 landen die het programma maken waarvan er nog zeker 2 bij gaan aansluiten dit jaar. In Azië wordt er tevens druk gewerkt aan nieuwe landen zoals Taiwan, maar zijn er ook geruchten dat ze dit als sport bij de Olympische Spelen willen krijgen. Dat zou heel gaaf zijn! Omdat het in Nederland een ontzettende groei zal maken, mede door georganiseerde competities, is het bijna raar als Ninja Warrior NL als tv programma niet meer zal terugkomen. Ik denk dat als wij de Ninja community en animo in Nederland kunnen vergroten, er een dikke kans is voor Seizoen 2 en meer!”

Inmiddels heb je al aan diverse internationale Ninja Warrior programma’s en wedstrijden meegedaan én heb je je baan in de supermarkt verruilt voor een droombaan: werken bij de eerste echte Ninja Warrior trainingslocatie in Nederland (ObstacleSkillz). Wat zijn jouw volgende doelen en planningen? En wat hoop je te kunnen bereiken?
“Het is echt een droom die uitkomt. Werken in Obstacle Skillz, die vol staat met Ninja Warrior & ORC obstakels en waarbij ik iedereen van 12+ wat kan leren over de basis en technieken van de obstakels. Het geeft mij echt voldoening als iemand binnenkomt en iets niet lukt, maar het uiteindelijk wel lukt door er samen goed voor te gaan trainen met wat kleine aanwijzingen en hij of zij met een lach weer naar buiten loopt. Ik ben nu druk om Nederlands eerste Ninja Warrior competitie te organiseren die ergens in april zal plaatsvinden in Obstacle Skillz, Purmerend. Wij nodigen iedereen op de wereld uit om hieraan mee te doen en doordat er veel mensen uit het buitenland mee zullen doen, zullen de Nederlanders extra gemotiveerd worden om op hun niveau te komen of om eroverheen te gaan!”

Tot slot, Perry Oosterlee’s advies!

Voor velen ben je iemand om tegenop te kijken en een zeer inspirerende Ninja Warrior en sporter in het algemeen. Wat wil je iedereen meegeven die ook (sport)ambities heeft?
“Wat voor (sport)ambitie je ook hebt, raad ik je aan om er compleet voor te gaan. De voldoening die je erin krijgt kan niemand van je afnemen en zolang je er maar hard genoeg voor iets traint, leert of gaat, kan je datgene bereiken wat je wilt bereiken. Ik hoop ook echt dat voorbeeld te kunnen zijn voor velen om die stap te maken. Je leeft maar één keer dus verspil je tijd niet en doe wat je blij maakt. Natuurlijk moet je ook deels financieel gaan nadenken, maar dat zijn tijdelijke dingen! Van supermarkt medewerker naar Ninja Warrior coach / organisator / supervisor / ATLEET! Als ik dat kan, kan jij al helemaal je droom waarmaken!”

Follow Perry Oosterlee!

Heeft Perry je ook zo geïnspireerd en wil je hem volgen in zijn Ninja Warrior avonturen?
Bekijk hieronder welke Ninja Warrior competities hij op de planning heeft staan voor 2018 en like en volg hem hier op social media!

 • National Ninja League in Atlanta, USA (eind februari)
 • Sasuke Vietnam Season 4 (midden april)
 • Barbados Ninja Throwdown 3 (midden mei)
 • USA vs The World in Team Europa (zomer)
 • Sasuke Ninja Warrior Indonesia vs The World in team Europa (zomer)
Meer laden +