OCREC Biddinghuizen

In Events by Odine van den Broeke

In 2012 was er slechts een handvol mensen die van een ‘obstacle run’ gehoord hadden. Waarom zou je in vredesnaam willen hardlopen en zo nu en dan over een muur willen springen om vervolgens ook nog door modder te moeten kruipen? Een legitieme vraag voor velen! Wat was er immers mis met het rondje hardlopen op zaterdag, gewoon lekker chill die 10 KM aantikken, om vervolgens op maandag bij te koffieautomaat te ‘braggen’ over  je nieuwe toptijd. Plots was daar in 2012 die ene collega die op maandag met een stoerder verhaal bij de automaat verscheen! Die 10 KM op zaterdag viel in het niet bij de verhalen over ‘ het afzien als een marinier’. Wellicht heeft die koffieautomaat wel gezorgd voor de ‘boost’ in de wereld van obstacle running. ( voor het gemak omgedoopt in OCR, oftwel Obstacle Course Racing)

De ‘concurrentie’ binnen de OCR

Wij Nederlanders zijn gek op onderlinge competitie, of het nu gaat om een spelletje 30 seconds of wie de meeste push ups kan maken. Als er maar een element is waar wij de strijd met elkaar kunnen aangaan is het al snel goed. Naarmate de populariteit binnen de OCR steeg zag je ook hier een splitsing binnen de doelgroep, de deelnemers die puur voor de fun deelnamen en de sporters die echt voor een goede tijd kwamen. Het selecte gezelschap dat ‘ the next big thing’ omarmden als sport groeide in een rap tempo. Overal op social media zag je ineens mensen trainen voor OCR. Ineens was daar de boost die de sport nodig had: concurrentie! Want laten we eerlijk zijn zonder concurrentie geen uitdaging en zonder uitdaging geen ambities. De ontwikkeling van de internationale sport was daar.

Geen rooie rot cent

We maken even een sprong in de tijd en praten over 2016. Het jaar waarin de populariteit van de OCR echt op zijn hoogtepunt zat. Nu had niemand het bijna meer over die ‘ 10 KM lange hardloopsessie door het bos’ nee ineens stond bijna het hele kantoor bij de koffieautomaat te braggen over hoe zwaar die ene obstacle run wel niet was. Ok nu het volgende probleem: Hoe vertel je iemand dat jij jezelf volledig focust op de top van Nederland binnen de OCR. Bakken met geld jaag jij er doorheen aan kleding, tickets, trainingen en voeding. Mensen vragen zich hardop af: “Waarom? Met dat hele OCR valt toch geen rooie rot cent te verdienen?” Ergens zit hier een kern van waarheid in, nog steeds kost het 95% van de deelnemers geld in plaats van dat het deelnemen aan een OCR  juist geld oplevert. De overige 5% zit op een dusdanig niveau dat het ze (bijna) geen geld kost.  De vraag is waar valt het grote geld dan te verdienen?

OCREC, show me the money!

OCREC staat letterlijk voor Obstacle Course Racing European Championship, het officiele EK binnen de OCR sport. Laatste weekend van juni zullen ruim 2000 deelnemers uit 25 verschillende landen strijden om de titels and the cash. Want schrik niet, de winnaars (man & vrouw) binnen de Elite Race op zaterdag winnen beide €10.000. Ja, dat lees je goed en nee er staat geen 0 teveel! Nu blijft natuurlijk het feit dat slechts een beperkt gezelschap zal strijden om de eerste plek binnen de Elite race maar toch,de kans op een podium plek tijdens de OCREC is op dit moment groter dan een belletje van de bondscoach van het Nederlands elftal, met de vraag  of je tijdens de eerst komende oefen interland mee gaat op trainingskamp. Let op! Gezien de huidge resultaten moet iedereen rekening houden met een oproep!

Meer laden +