Nichesporters: de nieuwe mediahelden-Sportaneous en Endrse

‘Nichesporter’ als vaandeldrager: marketing tools maken het mogelijk

Adopted By

In Business, Geen categorie, Nieuws, Sports by Sportaneous

Op het succes van een topsporter kunnen bedrijven goed meeliften. Middels sponsorcontracten draagt de topsporter het logo of de naam van het bedrijf of zijn of haar tenue of materialen. Dit bezorgt het bedrijf over het algemeen de nodige naamsbekendheid. Helemaal wanneer de topsporter meedoet aan evenementen die miljoenen kijkers trekken. Maar naast de populaire NL sporten zoals voetbal en schaatsen zijn er nog veel meer sporten, ook wel nichesporten genoemd. Deze sporten trekken over het algemeen minder kijkers. Je zou dan ook kunnen denken dat daar niet veel te halen valt op het gebied van marketing. Toch liggen er veel kansen in deze tak van sport. Lange leve de nieuwe marketing tools. 

Mediahelden

Terwijl Sven Kramer zijn 10 kilometer rijdt is hij minimaal 14 minuten vol in beeld. Ideaal voor zijn sponsoren, aangezien ook zij minimaal 14 minuten vol in beeld zijn. Sven Kramer is de meest succesvolle schaatser van Nederland, en ook daarbuiten. Aangezien schaatsen in Nederland erg populair is, is niet zo gek dat hij qua sponsoren wel goed zit. Ditzelfde verhaal geldt voor Daphne Schippers, na haar gouden plak op de 200 meter sprint op de Olympische Spelen in Peking. Topsporters in de meest populaire sporter hebben veel fans, en dat is ook te zien op hun sociale mediakanalen. Voor veel bedrijven geldt; hoe meer fans, hoe interessanter een eventuele samenwerking kan zijn.

Underdogs in sports

Maar hoe zit het met de sporters in de minder populaire nichesporten, the zogenaamde underdogs? Want ook in sporten als klimmen en schermen vinden we topsporters die net zo gepassioneerd zijn als Sven Kramer en Daphne Schippers en een achterban hebben. Het is lastig om op een traditionele manier de pr-waarde van een (top)sporter of andere influencers te berekenen. Veel bekende spelers komen daar vooralsnog mee weg, omdat het is voor de de opdrachtgever “pretty obvious” dat zij in de media effect sorteren.  Voor de kleinere mediaspelers licht dat anders. Zij moeten heel goed kunnen duiden waarom een merk voor hen zou willen kiezen. Zelfs wanneer de gouden plak al meerdere keren achtereenvolgens is behaald.

Slimme marketing tools

Gelukkig zijn er nieuwe toolkits zoals Endrse.com en Hookit.com. Die marketing tools kunnen sporters uit alle gelaagdheden helpen een beter beeld te krijgen van hun volgersbestand en de effecten van hun media. Met deze tools kunnen slimme, veelzeggende analyses worden gemaakt. Zo gaan marketing tools als Hookit vooral in op de berekening van de mediawaarde van de influencers en geeft een tool als Endrse via deep data en AI vooral ook aan hoe de doelgroep is opgebouwd en hoe de content emotioneel leeft. Zo kunnen dus ook topsporters in nichesporten hun content kwalitatief verbeteren richting de doelgroep en tegelijk hun waarde evidence-based berekenen. Het biedt bedrijven op die manier  de mogelijkheid om gerichter op zoek te gaan naar de juiste sporters voor hun product en merk.

“Goodwill” of accountable return?

En ondanks de veranderingen in de markt, aanwezige experts en de helpende hand van toolkits geldt nog steeds:  een marketingplan met relatief minder bekende topsporters als middelpunt spreekt bedrijven te weinig aan.  Ze beschouwen het eerder als een vorm van ‘goodwill’ in plaats van strategische keuze met een ‘accountable return’. Het risico zou te groot zijn, en de ‘gain’ te klein. Althans, dat is de traditionele manier van denken. Bedrijven kiezen dan nog steeds liever voor de al bekende wegen. Laat Lionel Messi een tweet over jouw product de wereld in sturen, en je weet zeker dat het miljoenen voetbalfans zal bereiken. Echter, met wat lef en creativiteit bieden sporters in nichesporten een enorm potentieel.

Anders kijken naar effect

Het is dus een kwestie van opvoeden en kennis verspreiden.  Misschien hebben die nichesporters dan wel minder volgers in aantallen, veelal beschikken ze over een hoger individueel engagementniveau met hun fans. Deze fans voelen zich meer betrokken bij het succes van de sporter. Dat is erg interessant voor bedrijven, omdat een marketingcampagne met nichesporters erg effectief kan zijn. Het gaat dan minder om een zo groot mogelijk bereik weten te krijgen binnen de massa, maar eerder om een gerichter bereik binnen een toegewijde groep. En daarmee kies je als adverteerder meteen ook voor aantoonbaar minder media ‘waste’.

Reputatie

Een campagne met een goed uitgedachte verhaallijn en een kleinere topsporter als middelpunt, vergroten de ‘cool factor’ en maatschappelijk betrokkenheid, stelden wij in een eerdere blog. Daarmee versterk je in positieve zin de reputatie van een bedrijf dat achter de campagne zit. Het straalt authenticiteit uit. Ook de relatief hoge engagement van de volgers van deze sporters zorgen ervoor dat de fans het merk sneller zullen overwegen. Een campagne met relatief lage kosten heeft op deze manier een hoge kans van slagen in het bereiken van meer naamsbekendheid.

Kortom, je hebt niet per se een sporter met tienduizenden volgers meer nodig voor een succesvolle marketingcampagne. Met de juiste marketing tools, een enkele gepassioneerde topsporters in de nichesport, wat lef en creativiteit kunnen bedrijven hun merk met succes op de kaart zetten. En dat is een win-win voor alle betrokken partijen.

Meer laden +