health

#In Love With Health

In Health by SportaneousLeave a Comment

Veel ouderen vragen zich af wat er toch zó belangrijk is aan dat lichtgevende schermpje in de handen van al die voorovergebogen jongeren. Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van tegenwoordig. Waarom kunnen we niet meer zonder en wat maakt dat schermpje zó belangrijk dat we de omgeving zo goed als vergeten? Zouden ze bezig zijn met appen of zijn ze stiekem #In Love With Health ?

#Social Media

Een belangrijke factor is het sociale mediagebruik, dat zich geheel online afspeelt. Met een gebruik onder jongeren van ruim 1,5 uur per dag staat Nederland op de vijfde plaats in de wereld. Het plaatsen van berichten op Facebook en foto’s op Instagram en Snapchat, is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven van Nederlandse jongeren. Facebook spant nog steeds de kroon met ruim negen miljoen gebruikers, maar platformen als Instagram en Snapchat zijn met een enorme opmars bezig met ruim de helft van de Nederlandse jongeren die er gebruik van maakt.  Maar wie denkt dat jongeren zich alleen maar bezighouden met het bekijken van kattenfilmpjes of uitgaansfoto’s denkt misschien wel verkeerd.

#Wat zegt het CBS ?

Uit recent social media onderzoek van het CBS is namelijk gebleken dat een groot deel van de jongeren zich óók veel bezig houdt met fitheid, voeding en gezondheid. Met ruim 400 miljoen berichten staan #Fitness, #Food en #Health tussen de meest gebruikte hashtag’s op Instagram. Deze massale focus op gezondheid heeft ook een keerzijde. Jongeren volgen veelal modellen met ‘perfecte lichamen’ waardoor ‘de standaard’ veranderd. Volgens onderzoek van Dian de Vries kan het, door de media geschetste, ‘perfecte plaatje’ van hoe wij zouden moeten zijn, ook een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld van jongeren. Jongeren die veel belang hechten aan het eigen uiterlijk en daar door social media negatief over zijn gaan denken, zijn ook vaker geestelijk minder gezond, bevestigd het onderzoek van de Vries.

#Lisa van Cuijk

Lisa van Cuijk is met  duizenden volgers een van Nederlands bekendste “foodblogger’s” op Instagram. Met haar platform ‘In Love With Health’ probeert ze door het plaatsen van ‘Healthy’ berichten haar volgers aan te zetten tot een gezonde levensstijl.

“Mijn volgers zijn mijn grootste inspiratiebron. Het klinkt misschien cliché maar alles wat ik doe, doe ik om mijn volgers te inspireren, te motiveren en te coachen. Mijn doel is om hun kijk op zichzelf te veranderen, zodat ze uiteindelijk weer met liefde en warmte naar hun eigen lichaam kunnen kijken. Ik wil graag zien dat mensen, jongeren in het bijzonder, zich gaan voeden met datgene wat hun lichaam nodig heeft en een healthy lifestyle op één hebben staan. Ik stimuleer mijn volgers door op mijn social media kanalen en website te laten zien dat gezond leven niet moeilijk of saai hoeft te zijn. Met bijvoorbeeld mijn wekelijkse ‘slimming tips’ probeer ik mensen te coachen en op een dusdanige manier te inspireren zodat zij voor een gezonde leefstijl gaan kiezen en de liefde voor hun eigen lichaam terugkrijgen.”Lisa van Cuijk

#Perfectie

Wie een blik werpt op Lisa’s In Love With Health pagina zal zien dat ze, in tegenstelling tot veel andere ‘Healthy bloggers’, niet alleen foto’s plaatst van haar six-pack of strakke billen. Ook wanneer ze ergens niet tevreden over is of iets niet perfect is dan deelt ze dat met haar volgers.“Je kunt nooit van je lichaam gaan houden en er op de best mogelijke manier voor zorgen, als je het niet kunt waarderen zoals het nu is. Ook al is het in jouw ogen nog niet ‘perfect’.Perfectie bestaat overigens ook niet als je het mij vraagt. Ik plaats vaak ‘niet perfecte’ foto’s, juist om te laten zien dat ik óók mijn gebreken en mindere dagen heb. Het kan lijken dat mijn leven en lichaam altijd perfect is. Begrijp me niet verkeerd; ik ben super tevreden over mijn lichaam, maar dat we allemaal maatje XS moeten hebben om erbij te horen is grote onzin” zegt Lisa stellig.

#Stay Positive

Veel mensen zien op social media perfecte lichamen voorbij komen en willen dat zelf ook bereiken omdat ze denken dat dat de geaccepteerde standaard is. Maar dat is eigenlijk een illusie. Ik merk in mijn branche dat velen alleen maar focussen op het krijgen van een ‘Victoria Secret lichaam’. Alles wat niet aan de Victoria Secret standaard voldoet, inclusief hun eigen lichaam, beschouwen ze dan als ‘lelijk’ met soms wel een obsessieve levensstijl tot gevolg. Natuurlijk mag en kan je jezelf verbeteren, maar doe dit met een liefdevolle kijk en niet met een negatieve reden.”

Social media heeft volgens Lisa ook veel positieve kanten. Dagelijks plaatst ze er foto’s van lekkere gezonde gerechten, work-out video’s en deelt ze haar eigen lichamelijke progressie. “Social media heeft mij zeker geholpen en dat doet het nog steeds trouwens. Zonder social media was ‘In Love With Health’ nooit zo’n succes geworden, denk ik. Je kunt op social media veel inspiratie opdoen voor lekkere recepten, hoe je een gezond leven kunt leiden en leuke sportoutfits én je komt makkelijk in contact met je volgers.

#Chocoholic

Ik kan mijn volgers iedere dag inspireren en coachen om zo het beste uit zichzelf te halen en hun lichaam op de best mogelijke manier te verzorgen. Juist dat vind ik heel mooi aan social media”, zegt Lisa. Die naast haar enorme gezonde levensstijl ook zo haar ‘guilty pleasures’ heeft: “Ik ben echt dol op Nutella en al het andere chocolade op de wereld. Yep, I’m a chocoholic. Ik denk dat het niet realistisch is om van jezelf te verlangen dat je 100% clean en gezond eet. Lekker uit eten gaan en een avondje op de bank met een lepel en Ben & Jerry’s moet ook gewoon kunnen.”

#Zoek de Balans

Wat Lisa zegt, een keer uit eten gaan of een keertje op de bank met iets lekkers, kan ook gerust. Het gaat uiteindelijk om de juiste balans. Een bekende regel om balans te creëren is de 80/20-regel. 80% van de voeding die je tot je neemt zouden moeten bestaan uit verantwoorde producten. De overige 20% van de voeding kun je dan invullen met producten die je zelf graag eet. Op deze manier kun je voor jezelf een manier van eten creëren die bij jou past. Het is geen hogere wiskunde dat uiteindelijk een negatieve energiebalans leidend is als je doel afvallen is en een positieve energiebalans leidend is als je doel is om aan te komen.

In theorie zou je dus pizza kunnen eten tot je een ‘ons’ weegt, maar of dat zo verstandig is voor je lichaam is de vraag. In de minder gezondere keuzes zitten namelijk niet alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, zoals vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn essentieel, omdat ze ervoor zorgen dat je zowel lichamelijk als geestelijk optimaal functioneert. Kortom: je kunt echt wel eens een minder verantwoorde keuze maken wat voeding betreft, zolang je maar een juiste balans creëert en de keuzes die je maakt bewust maakt.

#No Worries

Onze social media generatie is veel meer bezig met gezondheid en voeding dan veel mensen denken.Dus wanneer iemand voorovergebogen naar een lichtgevend schermpje staart, oordeel niet te snel.  Het kan maar zo zijn dat diegene online met zijn of haar eigen gezondheid bezig is.

#In Love With Health

Vond je dit een leuk artikel? Vergeet dan niet een kijkje te nemen op www.inlovewithhealth.com

Meer laden +

Leave a Comment