Ninja Warrior_geschiedenis_Sportaneous_

De geschiedenis van Ninja Warrior

In Ninja Warrior by Yenny Luu

Springen, vliegen, duiken en klimmen. De deelnemers van Ninja Warrior laten het parcours zeer makkelijk doen lijken, maar niets is minder waar. Alleen échte elite atleten lukt het om alle stages binnen de gegeven tijd te halen en ‘Total Victory’ te bereiken. En dit zijn er tot nu toe slechts 9 over de hele wereld. Bloed, zweet en tranen dus (letterlijk)! Vorig jaar hebben we in Nederland eindelijk kennis mogen maken met de Nederlandse versie van Ninja Warrior, waarbij de titel Winnaar & Last Man Standing van Ninja Warrior NL gedragen mag worden door Perry Oosterlee. Maar waar komt deze Ninja Warrior hype en gekte precies vandaan? Wij geven je hier een geschiedenisles van Ninja Warrior!

De oorsprong van Ninja Warrior: Kinniku Banzuke (1995 – 2002)

Hoewel anime waarschijnlijk het eerste is wat in je opkomt als je aan Japanse televisie denkt, deden spelshows het in de jaren ’90 ook goed op de Japanse buis. Een van de meest favoriete spelshows in die tijd was Kinniku Banzuke (a.k.a. Unbeatable Banzuke of Muscle Ranking), een obstacle course show waar diverse deelnemers allerlei gekke hindernissen moeten doorlopen. Het programma werd in het begin voornamelijk in de late uren op vrijdag avond uitgezonden, maar door de grote toename in populariteit werd het vanaf 1995 zelfs uitgezonden tijdens prime-time. Voor dit populaire obstacle course show moest het uitzendschema voor anime zelfs worden aangepast, can you believe that?

Kinniku Banzuke stond bekend om het houden van specials, waarvan Sasuke er een was. Het was het allereerste indoor obstacle parcours toernooi dat gehouden werd in het Tokyo Disney Resort in 1997. Hier mochten 100 deelnemers hun atletische vaardigheden komen testen op het ‘Steel Castle’-parcours, dat verdeeld was in 4 stages. Aangezien dit het prille begin was van Ninja Warrior, is het voor te stellen dat de obstakels van de afzonderlijke stages nog niet zo intimiderend moeilijk waren zoals we het parcours tegenwoordig kennen. Desondanks bleef het toffe idee hangen en was dit het startpunt om het format verder te ontwikkelen naar de uiteindelijke huidige Ninja Warrior.

Het begin van Ninja Warrior: Sasuke (1997 – nu)

Sasuke was oorspronkelijk als special van Kinniku Banzuke op de Japanse televisie te zien, maar na de ondergang van Kinniku Banzuke kreeg zij haar eigen programma in 2002. Nadat het indoor parcours naar de buitenlucht van de Midoriyama Studios werd verhuist, is Sasuke sindsdien outdoor gebleven. Het werd een sport entertainment show waarin 100 deelnemers geacht worden hun top atletische vaardigheden te gebruiken om de vier obstacle stadia, oplopend in moeilijkheidsgraad, proberen te voltooien binnen een bepaalde tijd. Naast de titel en roem hebben de deelnemers ergens naar uit te kijken, want de deelnemer die het lukt om het parcours succesvol af te ronden mag een leuke geldprijs mee naar huis nemen.

Het lukte het programma om het format, het parcours en de deelnemers verder te ontwikkelen totdat haar productiebedrijf Monster 9 helaas failliet ging in 2011. Niet veel later werd Sasuke gelukkig overgenomen en verder ontwikkeld door Tokyo Broadcasting System (TBS) en is het tot vandaag de dag nog te zien in maar liefst 157 landen over de hele wereld. (Funny fact: De naam ‘Sasuke’ komt voort uit de meest bekende en legendarische ninja Sarutobi Sasuke, een fictioneel karakter uit Japanse mythen en volksverhalen. Klinkt logisch, right?)

Sasuke’s spin-off: Kunoichi (2001 – nu)

Hoewel Sasuke diverse spin-offs telt, is Kunoichi een van de meest bekende spin-off versies. Zoals bij Sasuke variëren de achtergronden van de deelneemsters van huisvrouw tot acteur, atleet, komediant, bakker, boer, advocaat, student en ga zo maar door. Voor niemand is het programma te gek en iedereen wil een poging wagen het parcours af te leggen. De naam ‘Kunoichi’ wordt echter gebruikt voor vrouwelijke ninja’s of vrouwelijke beoefenaars van ninjutsu en daarmee is de show uiteraard uitsluitend voor vrouwelijke deelnemers. Ook in deze spin-off strijden 100 deelnemers voor een mooi geldbedrag, namelijk zo’n 2 miljoen yen (circa €15.000).

American Ninja Warrior (2009 – nu)

2006 Is een belangrijk jaar geweest voor Sasuke om haar voet te zetten op de westerse bodem. In dit jaar werd Sasuke namelijk op de Amerikaanse zender G4 uitgezonden met Engelse ondertiteling. Tegelijkertijd werd de allereerste prototype gebouwd van het American Ninja Warrior parcours in Los Angeles. Het werd het ‘Ninja Fest’ genoemd en gaf twee Amerikaanse kandidaten de mogelijkheid om deel te nemen aan Sasuke in Japan. Ondanks dat Ninja Fest het aardig goed deed en diverse vervolgen heeft gehad, besloot G4 om het nog grootser en beter aan te pakken: American Ninja Warrior (ANW) ontstond! Alles ontwikkelt zich stapje voor stapje en zo natuurlijk ook ANW. Van het allereerste parcours-prototype zijn ze naar steeds betere parcours gegaan. Ook hebben ze bootcamps in het programma geïmplementeerd, om te kunnen bepalen welk team het best was en naar Japan mocht gaan.

In 2012 wilden ze echter vernieuwing en was er sprake van een grote verandering in het format: in plaats van één landelijke wedstrijd werden er regionale wedstrijden gehouden en er kwam een vierdelige course in Las Vegas. Bovendien werd helaas het tripje vanuit ANW naar Japan en Sasuke geschrapt. Maar met deze format-aanpassing werd er een basis gelegd voor de huidige, moderne Ninja Warrior die wij nu kennen! Grote, hoge en steile obstakels waar echt veel snelheid, flexibiliteit en kracht voor nodig is. Het is al zenuwslopend (en best jaloersmakend) om naar de fantastische deelnemers te kijken, laat staan eraan mee te doen! We get the hype!

Ninja Warrior Worldwide

Zowel Sasuke als de spin-off Ninja Warrior probeerden zich uit te breiden over de hele wereld. Toch sloegen de programma’s in de beginjaren niet echt aan. In de periode van 2011-2013 zijn er verschillende pogingen gedaan om de formats ook in Azië populair te maken, maar vele spin-offs overleefden slechts één seizoen. Met de komst van de multinationale competitie ASEAN Open Cup in Maleisië in 2014 begon de populariteit van de programma’s écht toe te nemen. Vanaf hetzelfde jaar werd Ninja Warrior opgepakt door diverse landen, voornamelijk in Europa.

Ninja Warrior werd steeds meer gewild en daarmee nam ook de uitbreiding toe naar steeds meer landen in de wereld. Doordat het budget van de spin-off’s op een kleinere en lagere budgetschaal ligt dan de Amerikaanse versie, is het format toegankelijker voor veel televisienetwerken. Daarnaast heeft de extreme hype in Amerika ook geholpen met de verspreiding, zoals we gewend zijn van alle grootsheden in Amerika. In de VS wordt het zo groots aangepakt en gepusht, dat iedereen ervan in de ban is en haast niemand en geen land dit zich voorbij kan laten gaan. Zo ook niet ons eigen kikkerlandje. Ninja Warrior telt nu maar liefst negen mensen die alles succesvol hebben volbracht.

Ninja Warrior winnaars worldwide:
1. Kazuhiko Akiyama (Japan | Sasuke 4, 1999)
2. Makoto Nagano (Japan | Sasuke 17, 2006)
3. Yuuji Urushihara (Japan | Sasuke 24 & Sasuke 27, 2010 & 2011)
4. Yusuke Morimoto (Japan | Sasuke 31, 2015)
5. Geoff Britten (USA | American Ninja Warrior 7, 2015)
6. Isaac Caldiero (USA | American Ninja Warrior 7, 2015)
7. David Campbell (Viëtnam | Sasuke Vietnam 2, 2016)
8. Nguyen Phuoc Huyn (Viëtnam | Sasuke Vietnam 2, 2016)
9. Le Van Thuc (Viëtnam | Sasuke Vietnam 2, 2016)

Ninja Warrior NL

Ondanks dat de internationale tv-hit al een lange tijd in de huiskamers van andere landen te zien was, was onze eigen Ninja Warrior spin-off pas vorig jaar in 2017 te zien op de zender SBS6. De presentatoren Kim Lian van der Meij en Dennis van der Geest begeleidden de deelnemers in hun weg naar de finish. Kijkers thuis konden zien dat het loeizware parcours niet voor iedereen was weggelegd. De meesten haalden het niet en werden door de obstakels (letterlijk én figuurlijk) terneergeslagen; in sommige gevallen zelfs een zware blessure als gevolg. Maar gelukkig hadden we ook een aantal uitblinkers en toppers in de competitie, die lieten zien hoe het wél moet. Zo viel onder andere Vera Zijlstra op, nummer één boulderaar in Nederland, door de beste vrouwelijke deelnemer te zijn.

De titel Winnaar van Ninja Warrior NL met de hoofdprijs van €10.000 werd echter meegenomen door Perry Oosterlee, omdat hij the last man standing was van alle kandidaten. Dat had ook bijna niet anders gekund, aangezien Perry de Nederlandse pionier is op het gebied van Ninja Warrior en Sasuke. Benieuwd hoe Perry de winnaar van Ninja Warrior NL is geworden? Wat zijn volgende Ninja Warrior doelen zijn? En wil je onder andere te weten komen wat zijn visie is op Ninja Warrior in Nederland en het buitenland? Lees het binnenkort in ons interview met Perry Oosterlee!

 

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Perry Oosterlee

Meer laden +