Sportaneous Functional Sports and Training - photo by Keit Trysh

De Functional Sports: serious impact op het lijf

In Bootcamp, Boulderen, Calisthenics, Crossfit, Fitness, Obstacle Run, Sports by Sportaneous

Functional Sports. Die naam doet nog lang niet bij iedereen een lampje branden. Volgens Wikipedia (say whhhat?!) is een functional sport of functional training “het trainen van het lichaam voor activiteiten die in het dagelijks leven worden uitgevoerd”. Oorspronkelijk komt het uit de revalidatiewereld; fysiotherapeuten selecteren specifieke oefeningen die de patiënt helpen om zo snel mogelijk te herstellen. Deze oefeningen moeten, om het beoogde effect te bewerkstelligen, zo goed mogelijk aansluiten bij de dagelijkse bewegingen van de patiënt.

Doordachte oefeningen

Functional sports is dus een combinatie van oefeningen die spiergroepen sterker maken voor een bepaald doel. Dus niet aan een machine in het krachthonk trekken om je biceps te vergroten. Maar een side plank om je schouders en core sterker te maken. Of een squat op een BOSU-bal om hetzelfde effect te hebben op je core en je evenwicht. Als je als doel hebt je stabiliteit te vergroten. De manier waarop deze oefeningen worden uitgevoerd maakt functional sports wat ze zijn: Trainingen met een bepaald doel voor ogen.

De functional sporttrainingen brengen veel spelelementen en oefeningen die spannender zijn dan die in de traditionele fitness. Door de grote variatie aan oefeningen is een functional training niet saai. En ook nooit hetzelfde. Er wordt hierbij alleen gebruik gemaakt van het eigen lichaamsgewicht (met soms een extra gewichtje).

Functional sports: Back to basics

Veel populaire sporten van vandaag  zijn gebaseerd op de beginselen van functional training. Denk aan bootcamp, crossfit, calisthenics of suspension training. Het spelelement maar ook de filosofie dat je traint voor dagelijkse bewegingen en kracht maakt dat het aan populariteit toeneemt.

De opkomst van kleinschaliger trainingslocaties, binnen of buiten, écht gericht om functioneel te trainen is met een ware opmars bezig. Deze trend is al meer dan tien jaar aan de gang. In de VS vooral in de gyms, in Nederland dus ook veel in de gezonde buitenlucht. In de openbare ruimte worden rekken en andere faciliteiten geplaatst waar gratis getraind kan worden. Lees hier ook over in ons artikel over calisthenics.

We laten ons niet meer gek maken en willen down to earth trainen. Logische en efficiënte oefeningen doen waar we ook nog eens plezier aan beleven. Heel functioneel, toch?

Tekst door Sportaneous’ gastblogger Sjors. 

Meer laden +