Klimvideo's - klimsport - klimcultuur - Sportaneous

Fond of climbing? Deze 5 iconische klimvideo’s wil je zien!

In Boulderen, Culture, Sports by Yenny Luu

Klimmen; van extreme activiteit tot Olympische sport. Van hippiecultuur tot mainstream sport. De ontwikkeling die het klimmen de afgelopen decennia heeft doorgemaakt ging razendsnel. Inmiddels is het klimmen zeer divers evenals de beoefenaars. Welke iconische klimvideo’s moet je gezien hebben als klimfanaat? Sportaneous vroeg het Wouter Jongeneelen, trainer van Vera Zijlstra en voormalig Nederlands bondscoach sportklimmen, en presenteert hier 5 klimvideo’s die kenmerkend zijn voor een bepaalde tak binnen het klimmen met elk een eigen cultuur!

Klimdocumentaire: Valley Uprising

Deze buitengewone documentaire laat je de klimgeschiedenis en cultuur zien van het klimmen in Yosemite Nationaal Park in California. Valley Uprising vertelt het verhaal hoe dit nationaal park, met enorme rotswanden tot wel een kilometer hoogte, het bakermat is geworden van het klimmen zoals we dat nu kennen. In dit centrum van de klimwereld werd geklommen met een duidelijk ethiek. Zo ging het niet langer alleen meer om het halen van de top. Hoe deze werd gehaald en via welke route werd minstens even belangrijk. De klimmers uit deze hippietijd zagen zichzelf als outlaws op wie de regels en normen van die tijd niet van toepassing waren. Zij zochten de vrijheid op en vonden deze op de steilste en meest indrukwekkende rotswanden ter wereld. Interessante documentaire dus voor je ‘to watch on Netflix’-lijstje!

Klimfilm: King Lines

In deze film volg je als kijker de koning van het sportklimmen, de Amerikaan Chris Sharma, in zijn wereldwijde zoektocht naar de ‘King Lines’. Dit zijn de mooiste, spectaculairste en moeilijkste routes die er volgens Sharma om schreeuwen om beklommen te worden. Tijdens het kijken van de film ervaar je het prachtige contrast tussen enerzijds Sharma’s extreem rustige en ietwat spirituele kant en anderzijds zijn explosieve uitspattingen in kracht en emotie om ’s werelds moeilijkste klimroutes te beklimmen. Tijdens zijn reis en zoektocht word je meegenomen van de droge gebergten in California tot in de zeerotsen bij Mallorca.

Klimvideo: Patxi Usobiaga’s training (uit de film Progression)

Zoals een van ’s werelds beste rotsbeklimmers Chris Sharma onvermoeid op zoek is naar de moeilijkste routes op rots, zo is de Spaanse klimmer Patxi Usobiaga constant op zoek naar manieren om zichzelf als klimmer te verbeteren. Zijn doel ligt hierbij niet zozeer bij de rotsen als wel bij klimwedstrijden. Patxi staat ook wel bekend als ‘trainingsbeest’. Zijn meest bekende uitspraak in de video is dan ook “mijn grootste talent is dat ik een masochist ben”. Hiermee doelt hij op zijn vermogen om zichzelf volledig af te breken in zijn trainingen, wat duidelijk terug komt in de video. En niet zonder succes! In 2009 wordt hij wereldkampioen in het leadklimmen.

Slow Motion klimvideo: Bouldering World Cup 2016

Bij boulderen worden korte routes van maximaal 4,5 meter hoog geklommen, zonder zekeringsmiddelen en touwen. Deze korte klimvideo toont de highlights van de wereldbekerwedstrijd boulderen 2016 die plaatsvond in Vail, Colorado. In slow motion beelden laat de video goed zien waarom het boulderen zo’n spectaculaire discipline is binnen het sportklimmen; niet alleen om zelf te doen, maar zeker ook om naar te kijken! De prachtige beelden laten duidelijk zien waar de beste klimmers uit het wereldbekercircuit toe in staat zijn. Ook onze klimtopper Vera Zijlstra, Nederlands beste vrouwelijke boulderaar, zien we kort voorbij komen.

Wereldrecord speedclimbing

Speedclimbing is de enige discipline binnen het sportklimmen waarbij het niet om de moeilijkheid van de te beklimmen route gaat. Waar het wel om draait, de naam zegt het al: snelheid. Oorspronkelijk werd het speedklimmen vooral in landen ten oosten van ons beoefend, zoals Rusland en China. Sinds kort zien we echter dat de populaireit van deze klimdiscipline ook toeneemt in de landen om ons heen. Dit is niet geheel toevallig. Speedclimbing is naast het boulderen en leadklimmen namelijk ook opgenomen in het Olympische programma van 2020 in Tokyo. In deze klimvideo zie je hoe Iraniër Reza Alipourshenazandifar het oude wereldrecord op de 15 meter verbreekt, in een verbluffend snelle tijd van slechts 5:48 seconden. Keep your eyes open, want met slechts een paar keer knipperen heb je deze fantastische actie zo gemist!

 

Meer laden +