Analyse Me interview Sander Bast - Sportaneous NL

DNA analyse voor optimale gezondheid: Sander Bast over Analyse Me

In Business, Health by Sven Willemsen

Do It Yourself (DIY) biohacking (al dan niet met coaching) of  body engineering met persoonlijke sport- en voedingsprogramma’s, het heeft allemaal te maken met de ultieme kennis van en over ons lijf. Het optimaliseren van onze gezondheid en ons lichamelijk kunnen aan de hand van kennis is een snel ontwikkelde trend. En die trend, in navolging van topsporters, is nu al niet meer weg te denken in daily life! In toenemende mate zien wij dan ook tailor-made programma’s, die gericht zijn op het behalen van persoonlijke doelen. Denk hierbij aan life style verandering, afvallen (obesitas) of de voorbereiding op serieuze uitdagingen voor geest en lichaam. Een van de nieuwe opkomende startup bedrijven in deze snelgroeiende  ‘personalised health and nutrition’ branche is het bedrijf ‘Analyse Me’. Het bedrijf geeft op basis van DNA analyse persoonlijke adviezen. Wij stelden enkele vragen aan directeur en mede-eigenaar Sander Bast.

Hoe is ‘Analyse Me’ tot stand gekomen en waarom zijn jullie het begonnen (missie)? 

Tijdens een vakantie op Tenerife (2015) vertelde mijn broer Dennis Bast, tevens collega en mede-eigenaar, over het concept personalised health en dat een Amerikaans bedrijf DNA-tests verkocht aan consumenten. Vanaf dat moment liet het mij niet meer los en richtte ik tijdens de minor Ondernemerschap Analyse Me op (2016). Dennis is moleculair voedingswetenschapper en ik ben binnen de opleiding Sportkunde geprofileerd richting Ondernemerschap. Door de technologische vooruitgang in deze branche zijn we nu ‘twee broers met een missie’: iedereen in staat stellen om de kwaliteit van leven te verhogen door middel van personalised health.

Wat is jullie service en hoe werkt het? 

Wij analyseren DNA en geven lifestyleadvies op maat. Elke DNA-analyse gaat gepaard met een persoonlijk advies op basis verschillende typen data, zoals gedrag, leeftijd, geslacht en gewicht. Onze adviezen zijn gericht op gezondheid, voeding en beweging. Zo bieden wij inzicht in de behoefte aan voedingsstoffen, maar ook trainingsadvies voor prestatieverbetering en blessurepreventie en je aanleg voor overgewicht.

Het concept is eenvoudig. De consument bestelt een DNA-kit, verzamelt zijn of haar DNA door wangslijmvlies te ‘swabben’ met een wattenstaafje en stuurt de kit vervolgens terug naar ons. Een paar weken later is dat wangslijmvlies vertaald naar concrete resultaten en adviezen, die beschikbaar worden gesteld in een interactieve online omgeving. Hiermee kan de consument vervolgens aan zijn of haar gezondheid gaan werken, en daarmee gelijk bijdragen aan het voorkomen van chronische ziekten. Doordat het écht over jezelf gaat, leidt het vaker tot blijvende en positieve gedragsverandering. Uiteraard is het ook nog eens erg leuk én bijzonder om zoveel over jezelf te weten te komen!

Wat maakt de service bijzonder? 

Steeds meer mensen hebben te maken met welvaartsziekten die samenhangen met voeding en leefstijl. En het punt is: de huidige adviezen gelden voor grote groepen mensen, maar er bestaat geen ‘one size fits all’ dieet. Wat wij leveren is als het ware een paspoort naar een gezonde leefstijl. In zekere zin komt het erop neer dat wij op wetenschap gebaseerde aanbevelingen en richtlijnen verbeteren door deze te combineren met de persoonlijke eigenschappen en gedragingen van het individu. Om het product continue te optimaliseren werken we nauw samen met universiteiten, hogescholen, andere kennisinstellingen en bedrijven op verschillende vakgebieden.

Wie zijn jullie klanten en afnemers? 

‘Analyse Me’ is erg interessant en geschikt voor een brede doelgroep. Het is toepasbaar voor iedereen die op een of andere wijze geïnteresseerd is in gezondheid, voeding en/of sport. De dertiger die op zoek is naar een optimale balans tussen lichaam en geest, de jonge vrouw met een kinderwens en overgewicht, de fanatieke recreatiesporter, of de 50-plusser waarvoor een optimale micronutriënteninname van steeds groter belang is. De focus ligt nu nog op de Nederlandse markt, maar achter de schermen zijn we voorbereidingen aan het treffen om de Europese markt te betreden.

Gaat het concept voor de sportwereld ‘disruptive’ zijn? 

Zeker! We werken samen met verschillende sportclubs en er is ook enorme vraag vanuit de professionele sportwereld om erachter te komen waar prestaties verhoogt kunnen worden. Ontwikkelingen als deze gaan super snel en je kunt steeds meer waardevolle informatie halen uit deze hoek van de wetenschap. Topsporters zijn over het algemeen intensief bezig met het optimaliseren van de leefstijl en gebruiken onze service voor het ‘finetunen’ van aspecten zoals voeding en training. Is het bijvoorbeeld in jouw specifieke geval beter om geen cafeïne te nemen voor een wedstrijd of ga je juist beter presteren met cafeïne? Kun je beter iets langer rust nemen na een zware inspanning? Loop je een groter risico op een tekort aan vitamine D? Wij bieden inzicht in dit soort kwesties. Met dit soort inzichten kunnen atleten zeker hun voordeel doen, zeker in de topsport waar het vaak om minieme verschillen draait.

Waar zal het bedrijf zich op termijn naar toe ontwikkelen?

Wij denken aan een soort Google Maps van jezelf, die niet alleen alle lagen van je eigen biologie omvat – denk naast DNA bijvoorbeeld aan de samenstelling van je darmbacteriën en de metabolieten in je bloed – maar ook andere data integreert, zoals die van smartphones en andere wearables. Je kunt daarbij denken aan het meten van de hoeveelheid lichaamsbeweging, maar ook je hartslag in rust, je sociale netwerk en blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen. Een toekomst waarin we ons richten op gezond zijn en blijven. Een toekomst waarin iedereen zelf de regisseur is van zijn eigen gezondheid en steeds meer leert. Het is een continue proces waarin wij steeds meer relevante data uit de wetenschap vertalen naar de specifieke situatie, behoefte en wensen van het individu.

Hoe zijn jullie als bedrijf georganiseerd? 

Ons team bestaat naast oprichters Dennis en Sander uit een particuliere investeerder die tegelijkertijd onze mentor is en een ICT-partner die verantwoordelijk is voor de techniek achter de website en het online platform. Verder werken we samen met externe partijen, bijvoorbeeld met een online marketingbureau, illustrator en tekstschrijver. Daarnaast werken we samen met universiteiten en hogescholen voor het waarborgen van de kwaliteit en verdere productontwikkeling.

Wat is jullie huidige bedrijfsstrategie? 

Er zijn veel mogelijkheden, maar voor nu staat de focus gericht op een goede uitrol van het product en samenwerkingen op zetten met strategische partners. Partijen die relevante toevoegingen hebben voor de consument en vice versa.
Het is in eerste belangrijk dat we kwaliteit blijven leveren. Wetenschappelijk en praktisch toepasbare informatie, waarin het leuk is om steeds meer over jezelf te weten te komen.

Liggen er al meer producten klaar? Welke? 

Er zijn enkele nieuwe producten die we op kort termijn op de markt brengen. Daarnaast liggen er ook een aantal ideeën op de plank die eraan komen. We hebben écht heel veel mogelijkheden om ons productassortiment uit te breiden. Producten die dichtbij het huidige product liggen, maar ook producten die daar wat verder weg van staan. Voordat we deze gaan introduceren op de markt is het eerst van belang om het huidige product te optimaliseren wat we onder andere doen op basis van feedback van de consument.

Wat hebben jullie nog nodig om te groeien? 

Om verdere groei te realiseren is het is van belang dat we bekendheid creëren onder het grote publiek en tevreden gebruikers op het platform krijgen.

Met wie werken jullie nu intensief samen of willen jullie graag samenwerken?

We zijn met verschillende partijen in vergevorderd stadium om strategische samenwerkingen op te zetten. Maar uiteraard gaan we graag met iedereen in gesprek waar we win-win situaties kunnen creëren.

Dit is een interview met Sander Bast van de startup ‘Analyse Me’. Meer informatie over Analyse Me vind je hier

Analyse Me interview bij Sportaneous NL

Meer laden +