Chi in balance - Vitale elementen

De meest vitale elementen voor je lijf: start hunting!

Adopted By

In Health, Sports, Training by Sportaneous

In de basis: vitale elementen

Ons lichaam bestaat uit een aantal basiselementen die essentieel zijn voor ons functioneren. Zo hebben we bijvoorbeeld water nodig om voedingstoffen door het lichaam te transporteren, en om afvalstoffen weer af te voeren. Naast water zijn er uiteraard meer van dit soort belangrijke primaire elementen om goed te blijven functioneren en gewoon lekker vitaal te blijven. In dit artikel zullen we enkele elementaire stoffen in hun huidige context belichten… En hier en daar interessante relevante wetenswaardigheden geven rondom de trends.

Het element zuurstof

Omgevingslucht bevat geen pure zuurstof, maar is opgebouwd uit stikstof (>78%), zuurstof (<21%)  en een kleine hoeveelheid andere gassen zoals helium, argon, koolstofdioxide en Neon (tezamen <1%). Het zuurstof aandeel is dus in iedere hap lucht die je neemt beperkt. Het is daarom essentieel dat je voldoende, ‘zuivere’ omgevingslucht inademt. Zeker als je sport of andere intensieve activiteiten erop na houdt. Je spiercellen verbranden dan meer zuurstof bij de omzetting naar energie. Onderzoek toont aan dat, onder de juiste omstandigheden, extra zuurstof substantieel kan bijdragen aan verhoogde prestaties en herstel. Dat gebeurt bijvoorbeeld via zuurstofwater, zuurstofcabines a la Michael Jackson of hyperbaric oxygen therapy.

Bij gebrek aan schone omgevingslucht…

Schone ‘gewone’ omgevingslucht is lang niet overal zomaar voorhanden. In sommige dichtbevolkte steden in landen zoals China, is de luchtkwaliteit zo slecht, dat het bij een grote groep leidt tot constante hoge bloeddruk, longkanker en metabolische disfuncties (stofwisselingsproblemen) die in verband worden gebracht met obesitas, hart- en vaatziektes en een significante toename van het aantal doodgeborenen. Of een simpel mondkapje dat effect tegenhoudt valt te betwijfelen. Er geldt immers dat voor giftige gassen en zeer kleine stofdeeltjes de meeste mondmaskers niet geschikt zijn, wegwerp mondmaskers sluiten namelijk niet geheel af. Daarnaast zijn er diverse weefsels met verschillende penetratietijden en weefseldichtheid… Tja.

Het economisch gewin eet ons zuurstof

Ondanks de ‘groene’ innovaties, duurzame transities en investeringsplannen van overheden, zit er nog op veel plekken rotzooi in de lucht. Er zijn veel fabrieken die nog altijd ongezuiverd giftige uitlaatgassen uitspuwen. Ook dragen de miljoenen auto’s die nog altijd op diesel en benzine door de straten racen en de intensieve landbouw bij aan de giftige fijnstof ophoping in de lucht. Kortom, giftige smog is nog op veel plaatsen de normaalste zaak van de wereld. En niet alleen in verre oorden! Ook in Nederland is onze luchtkwaliteit zorgwekkend, aldus het RIVM. Overigens niet helemaal te vergelijken met de landen uit de top 20 met luchtvervuiling. Steden in Nigeria, Pakistan, India en China snoepen nog wel wat meer jaartjes van je leven af. Om die reden snakken ondermeer Chinezen dan ook naar schone, frisse lucht. Ze zijn zelfs bereid ervoor te betalen…

“Vitaly Air verkoopt letterlijk lucht”

Echte schone omgevingslucht is op sommige plekken in de wereld dus een schaarste goed geworden. Het verkopen van lucht is een marktkans voor die bedrijven die dichtbij natuurlijke (ecologische) omgevingen vertoeven! Vitaly Air uit Canada is zo’n bedrijf en verkoopt letterlijk lucht. In 2013 ontstond het eerste idee voor de verkoop van lucht uit Canada. Als een ludieke actie zetten de oprichters een plastic zakje met lucht uit Canada op eBay, dat uiteindelijk werd verkocht voor $0.99. Het idee werd later verder uitgewerkt en nu verkoopt het bedrijf flessen van 8 en 10 liter lucht overal ter wereld. Vitaly Air ziet nu nog de meeste van zijn natuurlijke ‘canned air’ naar China vertrekken. Het klinkt als een nieuw lokaal groen business model voor Brazilië. Met Braziliaanse tropenlucht in een fles de bomenkap tegen gaan en bomen aanplant stimuleren.

Het element water

Wij bestaan er voor tenminste 60% uit, en hebben het elke dag nodig; water. Onze cellen hebben het nodig om te kunnen functioneren, het is de olie voor onze gewrichten, het helpt ons onze lichaamstemperatuur te reguleren en transporteert voedingsstoffen. Water dat je drinkt heb je, net als omgevingslucht, dan ook graag van de hoogste kwaliteit. Je kan kiezen tussen water uit de kraan of flessenwater: bron- of mineraalwater met of zonder (natuurlijke) bubbels. Zowel kraan-, mineraal-als  bronwater moeten voldoen aan drinkwaternormen. Dit zijn wettelijk vastgestelde criteria die de maximumnormen bepalen voor verontreinigende stoffen, mineralen en microben in het water.

En de beste kwaliteit water is…?

Veel mensen zullen voor bron- of mineraalwater kiezen als ze de beste kwaliteit water willen. Het verschil tussen kraan- en bronwater is echter niet altijd, zoals je wellicht zou verwachten, de bron. Kraanwater kan ook uit dezelfde bronnen komen als de flessen bronwater uit de winkel (bijvoorbeeld Barleduc of Sourcy rondom de Utrechtse Heuvelrug). Het bronwater wordt streng gecontroleerd op haar consistente kwaliteit. Het wordt niet chemisch behandeld zoals (sommige) kraanwater. Mineraalwater is helmaal puur natuur uit een bron die goed is beschermd tegen vervuiling. Door de consistente kwaliteit hoeft het geen  enkele chemische behandeling te ondergaan en gaat het zo ongefilterd de fles in.

Mineraal water beter?

Nou, er zitten natuurlijk wel verschillende soorten mineralen in zoals natrium. Mineraal water kan dan ook behoorlijk aan de zoute kant zijn. Of ja, het kan zelfs kleine hoeveelheden zware metalen bevatten. Erg? Kwik wel misschien… Hoewel een visje uit de zee zo maar eens een factor x kwikdonatie kan doen… Koper helpt in ieder geval bij het zuurstof transport in ons lijf. Best gunstig. Helemaal ‘arm’ water drinken, zoals gletsjerwater van Spirit, is dan ook het andere uiterste; krijg je eerder broze botten van!

“Doe mij die goedkope maar!”

Wat ga je nu drinken dan? Beetje van alles doen? Of gewoon lekker goedkoop kraanwater met zo af en toe een lichte bijsmaak van Prozac (Noot: uit de smaaktest bleek dat Nederlanders licht verontreinigd water best lekker vinden). Gezond water (kwaliteit), het is zo relatief en in Nederland nauwelijks een issue! Kraanwater kan overal in Nederland in ieder geval (vooralsnog) relatief gezond en wel gedronken worden! Het is alleen wel echt lekkerder op sommige plekken. De verschillende deeltjes in de samenstelling van het water blijken echte smaakmakers te zijn.

!Doe mij die goedkope maar… Tips om kraanwater voldoende te nuttigen: Dopper in je pocket, op z’n Frans dineren (altijd kraanwater erbij), elke 2-uur groene thee-tijd, etc.

Het element waterstof

Kort wat scheikunde: water bestaat uit een zuurstofatoom en twee waterstofatomen. Het waterstofatoom staat helemaal aan het begin van het periodiek systeem der elementen. Het is het lichtste element dat er is, en werd vroeger gebruikt om bijvoorbeeld zeppelins in de lucht te krijgen. Waterstof is ook in ons lichaam aanwezig, alhoewel in kleine hoeveelheden. Het heeft echter wel belangrijke functies in ons lichaam. In Japan wisten ze dat al langer. Daar wordt al sinds de jaren ’60 dit waterstof water verkocht. De waterstof wordt eenvoudig door je lichaam opgenomen. Via het bloed komt het in de cellen terecht. Binnen de cellen helpt het ontsteking veroorzakende moleculen verminderen en dat verbetert de algehele lichamelijke gesteldheid. Onderzoek heeft aangetoond dat het ook de symptomen van zonverbranding verminderd, en verouderingsverschijnselen tegengaat. De fysiologische werking van moleculaire waterstof kan in drie hoofdcategorieën worden opgedeeld:

  • Als antioxidant moleculaire waterstof neutraliseert vrije radicalen.
  • Moleculaire waterstof activeert enzymen die andere antioxidanten aanmaken.
  • Moleculaire waterstof is een signaalmolecuul.

De trend is al onderweg. De spa’s met waterstofbaden (baden verrijkt met extra watersof) zijn sterk in opkomst in Nederland, naast de ‘bruistabletten’ die als voedingssupplementen worden verkocht. Mix water met zo’n tablet en voeg iets zuurs als limoen toe en je hebt een verfrissend zomers drankje dat vrij direct op celniveau zijn werk doet. Go!

Het element magnesium

Magnesium is niet alleen ontzettend belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels in je lichaam, het speelt ook nog eens een sleutelrol bij het reguleren van de hoeveelheden van andere mineralen in je lichaam. Heb je er te weinig van, dan kan je lichaam die taken niet meer optimaal vervullen. Magnesium zit in elke cel van ons lichaam en helpt bij het vrijmaken van energie in de mitochondriën van de cellen. Daarnaast helpt het bij de vorming van botten en een sterk gebit. Inmiddels is aangetoond dat magnesium bij meer dan 350 processen in ons lichaam betrokken is. Van spijsvertering tot botten en hart dus. You need it!

“Grote kans dat ook jij er een tekort aan hebt!”

Ondanks dat magnesium zo’n belangrijk mineraal voor je lichaam is, lijdt ongeveer 70-75% van de wereldbevolking aan een tekort. Whaaaat?! Er zijn inmiddels spa’s in het land die op deze lichamelijke urgentie inspelen. Je kan bijvoorbeeld een lekker dagje ‘floaten’ in een magnesiumbad. 200 kilo eigen Gronings zuiver magnesium wordt met water gemengd, waardoor je water krijgt waarop je heel goed blijft drijven. Het magnesium wordt via je huid opgenomen en helpt zo je magnesiumspiegel weer wat op peil te brengen.

Magnesium bewust najagen

Deskundigen zeggen echter dat een magnesiumbad alleen niet voldoende is om alles in orde te krijgen.  Wel zeggen ze dat het absoluut helpt, maar dat de bewustwording rondom alle functies van magnesium cruciaal is om een tekort aan magnesium volledig op te lossen. Je kunt je aanvullend richten op magnesiumolie, scrub van bijvoorbeeld Permsal en een magnesiumrijk dieet volgen vol avocado’s, noten, zeewier, bananen, groene bladgroenten en cacao. Of ja, een supplement kiezen die bij je aanslaat zoals (grote kans) magnesiumcitraat. Choose yours!

Natuurlijk zijn er nog wel tig vitale elementen te bespreken. We nemen sommige daarvan in de loop van de tijd nog wel onder de loep. Maar voor nu, kun je al genuanceerd aan de slag met (enkele van) deze vitale elementen.

Noot redactie: Adopted by artikelen van Sportaneous zijn oprecht vanuit de  interesseveld van Sportaneous geschreven. Deze zijn met (zo veel mogelijk) journalistieke onafhankelijkheid (en dus op basis van afgewogen research) tot stand gekomen. De merken geven aan dat ze geassocieerd willen worden met Sportaneous, het onderwerp en de inhoud ervan. We like! 

Back in balance met Permsal Magnesium & Predator Natural Endurance Drink.

 

 

Meer laden +