Calisthenics - Sportaneous

Calisthenics, alles wat je er over moet weten.

In Calisthenics, Nieuws, Sports by Carola Doornbos

Even een korte introductie voor degenen die nog nooit van calisthenics hebben gehoord. Het is een combinatie van fitness en turnen. Het is ontstaan in het oude Griekenland als training voor de soldaten. Deze sport beoefen je vooral met je eigen lichaamsgewicht waardoor je kracht, coördinatie, flexibiliteit en conditie tegelijk traint.

Eigenlijk kennen we vormen van calisthenics al door events en programma’s als Mud Masters en Ninja Warrior. Hier spelen behendigheid, coördinatie en flexibiliteit ook een belangrijke rol.

Nathan is verslaafd geraakt aan de calisthenics lifestyle en vertelt over alle ins en outs.

Naam: Nathan van Dompseler
Opleiding: Sport Management en Ondernemen -afstuderen in eigen bedrijf.
Beroep: Bedrijfsleider COI
Inspiratie: Bar Brothers @ Amerika
Mijlpalen: calisthenics park opgezet in Putten & Calistenics Opleidings Instituut (COI) in het leven geroepen.
Funfact: Nathan is gestart met calisthenics mede omdat hij ectomorph is. Wat is hij?? Iemand met dit lichaamstype (in tegenstelling tot bijvoorbeeld mesomorph of endomorph) maakt minder snel spieren en vet aan waardoor ‘groeien’ (massa ontwikkeling) moeilijker is. Bij deze sport is dat overigens wel een voordeel, omdat je traint met je eigen lichaamsgewicht.

Voordelen van de sport op een rijtje:

  • Voor iedereen: je kan op elk niveau starten
  • Toegankelijk: de oefeningen kun je overal uitvoere
  • Voordelig: los van de locatie zijn er ook weinig attributen nodig
  • Funfactor: Je hoeft je niet te bewijzen (het gevoel wat je wel in de sportschool kan hebben) , het is lekker buiten en elke keer kan je weer nieuwe oefeningen proberen.

Nathan van Dompseler | Calisthenics

Opeens schieten de calisthenics parken overal uit de grond, hoe komt dit?
“Het begon in Amerika en de oostblok landen vanuit armoede. Door social media is calisthenics echt een hype geworden en verspreid over de hele wereld. Nederland loopt op het gebied van deze sport erg voor dus de parken die nu door de gemeenten worden geplaatst zijn erg professioneel. De gemeenten werken hier aan mee omdat het ook een maatschappelijk project is. Door een calisthenics park wordt het buiten spelen en sporten gestimuleerd en is het ook aantrekkelijk voor jongeren. Het brengt een gemêleerde groep mensen en culturen samen.”

Wil je ook weten waar je calisthenics kunt beoefenen? Bekijk onze top 5 calisthenics parken van Nederland.

Wanneer je calisthenics opzoekt op social media of het wereldwijde web, zie je vooral mannen. Hoe staat het met calisthenics en vrouwen?
“Het wereldkampioenschap calisthenics voor vrouwen was dit jaar samen met die van de mannen in Rusland maar het klopt dat weinig vrouwen deze sport beoefenen. Het beginniveau van vrouwen is gemiddeld lager dan die van een man waardoor het langer duurt voordat ze bepaalde oefeningen kunnen.”

Desalniettemin heeft Nederland een vrouwelijke topper die deze sport beoefend namelijk, Melanie Driessen. Zij was vorig jaar de wereldkampioen onder de vrouwen. Ook een naam om in de gaten te houden is Dineke Minten, zij deed dit jaar mee aan het wereldkampioenschap. (Binnenkort lees je meer over deze dames op sportaneous.nl).

De nadruk ligt vooral op het middel en bovenlichaam. Is dat de reden waarom de sporters vaak een lange broek dragen?
“Het onderlijf wordt inderdaad weinig gebruikt. Wanneer je calisthenics beoefent op wedstrijd niveau is het eigenlijk beter dat je geen beenspieren hebt. Je benen zijn dan zwaarder waardoor je meer kracht nodig hebt in je armen. Maar voor de heren die aan calisthenics doen om een beter en gezonder lichaam te krijgen, zijn er aanvullende oefeningen. Denk hier bijvoorbeeld aan ‘pistol squats’.”

Calisthenics is druk bezig om de sport Olympisch te maken. Kan jij hier wat mee over vertellen?
“De bond is er druk mee bezig maar de puntentelling maakt het moeilijk, want hoe worden de oefeningen gejureerd? Een freestyle wedstrijd wordt op drie onderdelen beoordeeld: statics, dynamics en combo’s. Bij statics gaat het erom hoe vaak of hoe zwaar je een oefening uitvoert. Of je bij ‘the flag’ recht genoeg hangt voor 3 seconden. Bij freestyle of dynamics draait het om het show element. Dit is inspirerend voor mensen, een echte publiekstrekker. Het is één van de redenen waarom calisthenics het zo goed zou kunnen doen op de olympische spelen. Ook kijkt een official ter beoordeling naar de overgangen van de ene oefening naar de andere, en naar de kwaliteit en intensiteit van die combinatie. Impressive dus!” 

Nederland is er heel druk mee bezig, maar wanneer we deze sport voor het eerst bij de spelen gaan zien is nog niet bekend.
Het zit nog allemaal in de opstartfase en net als bij de ontwikkeling van obstacle running en andere niche sports, zal het financieel steeds meer moeten gaan groeien. Het prijzengeld bij een serieuze calisthenics wedstrijd is nu circa 100 euro, naast wat extra goodies uit sponsorships. Dat is te vergelijken met de bedragen die in het begin van obstacle running (2012) rond gingen. Daar zijn nu inmiddels, bijvoorbeeld bij het EK obstacle running, bedragen van circa 5 tot 10k mee gemoeid.

Hoe zie jij de toekomst voor calisthenics en voor jezelf?
“Ik voorspel dat de sportscholen ook steeds meer bezig gaan met functional training. Waarschijnlijk worden de apparaten en gewichten verminderd en komen er meer rekken en toestellen. Zelf wil ik blijven groeien, want stilstaan is geen optie! Mijn passie is vooral ondernemen en de dingen die dan ook op mijn todo-lijst staan zijn: het hebben van meerdere ondernemingen, mensen in dienst nemen, evenementen organiseren en nog veel meer.”

Sportaneous mag in het verlengde hiervan al een tipje van de sluier oplichten, want Nathan is op dit moment bezig om de ‘functional trainer’ een onderdeel te laten worden van de ‘Fitvak’-opleiding. Dat zal zeker impact hebben op sportscholen, want leraren op gebied van functional training zullen daar ongetwijfeld gewenst zijn!

Meer laden +