bokito works

Bokito Works

In Business, Locations, People, Pickup, Sports by Sonny Brons

Gouden Oscar

Stefan Groothuis, de man die internationaal jarenlang elke tegenstander pijn deed op de 1000 en 1500 meter. Of je nu een aanstormend talent of een gerenommeerde naam was, op het moment dat je bij de loting als tegenstander de naam Groothuis zag staan kon je strijdplan de prullenbak in. Je accepteert een rol als figurant in de Stefan Groothuis Show. De mooiste aflevering werd uitgezonden op 12 februari 2014, de Duitser Nico Ihle werd bereid gevonden om de bijrol van tegenstander te vervullen. De aflevering duurde slechts 1.08.39 min. Meer tijd had Bokito niet nodig om heel de wereld te laten zien dat hij werd bekroond met een gouden oscar voor beste mannelijke hoofdrol op de 1000 meter.  De basis voor Bokito Works was gelegd, de nieuwe all round trainingslocatie op het gebied van sport, food en mind. Wij spraken met oprichter Stefan Groothuis.

Bokito Works

Nu drie jaar later ziet de wereld er heel anders uit. De carrière als topschaatser heeft inmiddels een mooi plekje gekregen in de wilgen. Stefan is een nieuwe weg ingeslagen en richt zich vanaf nu op een carrière als ondernemer. Bokito Works, een buitensport locatie waar mensen worden getraind in de drie basisbehoeften in het leven; Sport, food en mind.

De rolverdeling in het bedrijf zijn omgedraaid, Stefan vervult nu zelf een bijrol en stelt mensen die fit willen worden centraal. “ Ik wil graag mensen in hun kracht zetten! Met Bokito Workouts wil ik mensen motiveren door verwondering, mensen moeten intrinsiek gemotiveerd zijn om zichzelf fysiek en mentaal te ontwikkelen ”. De passie verschijnt in zijn ogen als hij praat over zijn concept en doelstellingen als ondernemer: “Ik vind het belangrijk dat mensen plezier hebben in het sporten, mensen moeten vooral genieten van de doelstellingen die ze behalen. Sporten is geen moeten!”

De vrijheid als ondernemer

Van iemand die zoveel kennis en ervaring heeft opgedaan in de schaatssport, zou je kunnen verwachten dat hij ook actief blijft in het schaatsen. “ Er zijn ook gesprekken gevoerd met ploegen of ik daar een rol als trainer wilde vervullen”. Toch heeft Groothuis bewust voor het ondernemerschap gekozen. “Als ondernemer heb ik meer vrijheid dan in mijn periode als schaatser. Ik ontwikkel mijzelf nu juist meer op een ander vlak, er komt steeds meer vraag vanuit het bedrijfsleven om een trainingsprogramma”.

Dat je als mens nooit bent uitgeleerd krijgt een mooie invalshoek als Groothuis plots verteld: “ Ik wilde heel graag een salto leren. In mijn periode als topsporter waren de risico’s te groot om dit te doen. Na mijn carrière ben ik op een trampoline gaan staan en heb ik net zo lang geoefend totdat ik  een salto kon. Ik kan nu ook jongleren! ” 

Buiten is het nieuwe binnen

In Nederland zie je een steeds duidelijkere verschuiving in de verschillende sporten. In een steeds drukker dagelijks leven kiezen steeds meer mensen voor een sport waarbij je lekker buiten kunt trainen. Waar regen eerst een blokkade was om op zaterdag geen boodschappen te doen is regen nu juist een element geworden die mensen voor lief nemen. Overal in Nederland poppen op dit moment diverse buitensport locaties op, steeds meer lijkt het erop dat men bewust de strijd aangaat met de elementen.

Bokito Works, een fancy locatie waar je lekker comfortabel kunt trainen?

Nee, het trainingscentrum is echt gericht op het trainen met de natuurlijke elementen. Hier train je echt langs de rietkragen aan de oude Ijssel. Gooi je met ijzers in een onverwarmde schuur en maak je die vervelende burpees gewoon op het boerenland. Dichter bij je intrinsieke motivatie ga je niet komen, hier zal het echt allemaal neerkomen op de wil om fit te worden. De focus ligt veder op food en mind. Juist dat laatste is een belangrijk aspect: “Ik weet hoe belangrijk het is om als mens en sporter niet alleen fysiek maar ook om mentaal fit te zijn. Mijn doel is niet alleen om lichamelijk mensen te verbeteren maar juist ook op het geestelijke vlak”

Het uiteindelijke doel van het trainingscentrum heeft Groothuis helder: “ Op dit moment zijn wij met diverse partijen in gesprek om er bijvoorbeeld permanente survival obstakels te plaatsen. De aanwezigheid van water in de vorm van kleine beekjes maakt het bij uitstek geschikt om dit te realiseren”. Bokito Works stopt niet bij alleen maar sporten in de natuur, recent sloot Groothuis aan bij het project OERRUND HARD. Een project waarbij runderen op geheel natuurlijke wijze worden grootgebracht. “ Geen krachtvoer maar gewoon het gras uit de weide. Uiteraard zullen de beesten ooit veranderen in een biefstuk maar dan heb je echt een eerlijk stuk vlees.”

Onze conclusie

Vaak heb je als fanatiek sporter een boegbeeld nodig waar je tegenop kunt kijken. Een trainer die voor de groep staat waar je bewondering voor hebt, iemand waarbij je het gevoel hebt: ‘die weet tenminste waar hij het over heeft!’. Nou beste mensen, naast het feit dat drill instructor himself de Olympische kampioen op de 1000 meter is, kies je er bij Bokito Works bewust voor om een onderdeel te zijn van een inspirerend verhaal. De moderne one stop shop waar sport, food en mind op een geheel unieke wijze gecombineerd worden. Je zult hier zelf de strijd moeten aangaan met je eigen ik. Niks geen fancy ruimte waar je lekker verwarmd kan trainen, maar een locatie waar je lichamelijk en mentaal geprepareerd zal worden tot een betere versie van wie je gister was.

Meer laden +