BioWHAT? Biohacking als levensstijl: ‘Er zit meer in dit lijf’.

In Culture, Health, People by sprt-beheer

Zo optimaal en fit mogelijk zijn, dag in dag uit. Dat is wat we allemaal willen. Topprestaties leveren en je stressniveau verlagen. Davey Schreurs is al een tijd bezig met Biohacking, om het optimale uit zijn lichaam te kunnen halen. We verklappen alvast: Biohacking is geen gekke game, het is een levensstijl.

Toen Davey, werkzaam bij een designbureau, een paar jaar geleden een Burn-out heeft gehad wist hij dat er iets moest veranderen. Volgens hem is het beter voor je hart om te gaan sporten en dit is hij dan ook gaan doen. Is hij ooit gestopt? Nee. ‘Het klinkt cliché, maar sport werkt voor mij echt als drugs.’

Maar hoe zit het dan met die Biohacking? Na zijn burn-out ging hij fanatiek sporten en hier hoort volgens hem ook een andere levensstijl bij. Stap voor stap heeft hij dit aangepakt. Eerst door elke ochtend koud af te douchen voor het verlagen van je stressniveau en het nemen van een vitaminetablet. Nu zit Davey op het niveau dat hij slechts acht uur per dag eet. Tussen 12 en 20:00. Hij eet slechts 1600 tot 1800 calorieën per dag.

‘Ik zou nooit iets doen wat de wetenschap niet ondersteund maar probeer nu eigenlijk elke maand iets nieuws.’ Lang niet alles werkt volgens Davey. Het is voor hem juist de zoektocht naar wat voor zijn lichaam werkt. Naast zijn aangepaste voedingspatroon (Intermittent Fasting) slikt hij Probotica, dit is een bacterie die positieve gezondheidseffecten zou hebben. Verder is hij gaan spelen met zijn slaappatroon en hij wil binnenkort beginnen met nootropics. Nootropics, ookwel smartdrugs zouden je concentratievermogen verbeteren.

Verder verkeerd Davey in een staat van ketose. Dat klinkt misschien alsof hij te hard gaat op een festival met een pilletje achter z’n kiezen maar, is in de praktijk iets heel anders. Davey legt uit dat we normaal gesproken energie halen uit koolhydraten die we binnenkrijgen. Een soort van brandstof voor de ontwikkeling van energie. Wanneer je lichaam niet voldoende koolhydraten ter beschikking heeft om energie op te wekken heeft het een andere bron nodig. Hierdoor zal je lichaam overgaan op de verbranding van vet. ‘Omdat ik 16 uur niet eet, en slechts 8 uur wel maak ik in die 16 uur alle reserves op. Als ik continue door zou eten dan teer in continue op die energie.’

Het lijkt misschien alsof Davey wel erg ver gaat. Maar voor hem kan hij de chaos en creativiteit pas toelaten als hij op vaste tijden eet door zijn slaappatroon, op vaste tijden sport en slaapt. ‘Ik lijk wel een neuroot’, zegt hij lachend.  ‘Door mijn levensstijl kan ik alles aan: een sprintje trekken als ik dat wil of even een trap op rennen.’ Ook zegt hij dat hij meer kan genieten en zich beter kan focussen op wat hij echt wil in het leven.

‘Mensen verklaren mij dagelijks voor gek, vooral vanwege mijn eetpatroon’, zegt hij. Het is niet iets wat voor iedereen werkt zegt Davey. Vandaar dat het misschien niet helemaal sociaal geaccepteerd is. Eiwitshakes bijvoorbeeld wel, maar mensen kijken toch vaak gek op als hij vertelt over alle andere dingen die hij doet om zijn lichaam in optimale staat te krijgen.

Vooral in Amerika is Biohacking een groot fenomeen. Ze gebruiken daar zelfs hele kleine deeltjes XTC en MDMA om het beste uit jezelf te kunnen halen. ‘Misschien zou ik het wel een keer doen, maar alleen als de wetenschap uitwijst dat het werkt’, zegt Davey.

Elke dag blijft Davey bezig met het zoeken naar het ideale patroon. Hij is niet bang om hier iets nieuws voor uit te proberen. ‘De maand april staat centraal om mijn concentratie tussen 2 en 5 te verbeteren, ik ben dan meestal niet vooruit te branden namelijk.’ Zo heeft Davey elke maand een ander doel voor ogen. Op weg om het beste uit zichzelf te halen. Zijn beste tip: ‘even koud afdouchen is echt een must-do voor iedereen!’

Meer lezen? Check dit

Lees ook ons artikel over de startup Analyse Me, DNA analyse voor het optimaliseren van je gezondheid en het lichamelijk kunnen. Of bestel hier bij Sportaneous het natuurlijke sport hersteldrankje van Predator Endurance Drink met unieke ingrediënten als adaptogenen. #bodyengineering #bodyhacking

Maart 2017 – Door fresh Sportaneous blogger Annefleur van Wanroij

Meer laden +