Adaptogenen Gezonde voeding Health Food SportaneousNL

Adapt je healthy lifestyle met adaptogenen!

Adopted By

In Health, Pickup, Products, Sports by Yenny Luu

Er staat een belangrijke tentamen, presentatie of sportwedstrijd voor de deur. Stresshormonen worden door je lichaam gepompt en je zoekt een middel waar je nog dat beetje extra energie uit kan halen om door je vermoeidheid en spanning te bijten. Hoewel hiervoor talloze diverse producten op de markt zijn, wil je je lichaam uiteraard onthouden van allerlei chemische troep. In deze blog introduceren wij je daarom: adaptogenen. Geneesplanten, ook wel superherbs genoemd, die helpen bij het reduceren van stress, balanceren en bevorderen van de gezondheid. Neem dus lekker een theetje met wat verse gember en citroen, zak achterover en lees alles over deze natuurlijke remedies!

Wat zijn adaptogenen?

Adaptogenen zijn planten, paddenstoelen en kruiden die fysiologische processen in je lichaam stabiliseren. Hierdoor kan je lichaam zich beter aanpassen en omgaan met (de gevolgen van) stress. De naam adaptogenen komt voort uit het Engelse woord ‘to adapt’, wat aanpassen betekent en hun eigenschap en functie goed aanduidt. Deze adaptogenen groeien namelijk in harde en ondraaglijke omstandigheden, zoals extreme hoogten en kou, maar weten zich goed staande te houden en aan hun omgeving en weerssituatie te kunnen aanpassen. Het is daarom ook niet gek dat adaptogenen ook wel superherbs worden genoemd. Ze worden immers gebruikt om ons lichaam te ondersteunen aan allerlei veranderende omstandigheden. Wellicht ook wel te zien als biohacking met natural ingredients dus!

Nu is het uiteraard niet zo dat je op elke vakantie hoog in de bergen een struikplantje moet kaalplukken om er thee van te maken. Niet elke plant of kruid mag namelijk een adaptogeen genoemd worden. Welke wel deze naam mag dragen hangt af van een drietal criteria:

  • Een adaptogeen is relatief gezien niet giftig voor de ontvanger;
  • Het heeft een niet specifieke werking en verhoogt de weerstand van een organisme tegen nadelige biologische, chemische en fysische factoren;
  • En helpt bij het reguleren of normaliseren van orgaan-en systeemfuncties binnen een organisme.

Waar komt ‘adaptogeen’ vandaan?

Adaptogenen beginnen een steeds grotere entree te maken in het westen en zijn bekend onder velen foodies en healthlovers. Maar zo nieuw zijn ze helemaal niet. In onder andere de Chinese en Indiaase geneeskunde gebruikt men al eeuwen natuurlijke planten en kruiden om de balans en gezondheid te herstellen, dan wel te behouden. De term ‘adaptogeen’ is echter voor het eerst gebruikt door Sovjetwetenschapper Dr. Lazarev in 1947. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg hij de taak om militaire therapeutische medicatie te onderzoeken, denk hierbij aan bijvoorbeeld angstremmers,  antipsychotische medicijnen en antidepressiva.

Lazarev was echter niet echt tevreden over euforische effecten die slechts een korte tijd aanhouden. Ook de gevolgen zoals lange fases van depressie, verslaving en een risico op ernstige gezondheidsschade was verre van ideaal. Hij zocht daarom naar andere manieren om de productiviteit en prestaties te verbeteren van soldaten, werknemers en atleten, zonder gevaarlijke stimulerende middelen te gebruiken. Niet veel later volgde zijn collega Isreal Brekhman zijn voetstappen en richtte zich daarna tientallen jaren op natuurlijke adoptogene kruiden. Brekhman’s werken vormen daarom ook vaak de basis voor talloze westerse vervolg- en huidige onderzoeken naar diverse superherbs. Maar wat zijn er uit die onderzoeken naar voren gekomen en waar zijn adaptogenen precies goed voor?

Predator Health Adaptogenen Stress Sportaneous

Adaptogenen tegen stress

Het kan in elk moment van je dag voorkomen, door diverse factoren getriggerd worden en iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Stress! De een kan er beter tegen dan de ander. In sommige gevallen zorgt stress ervoor dat je extra goed gaat presteren en in andere gevallen houdt het je optimale prestatie gigantisch tegen. Naast het feit dat stress positief of negatief uit kan pakken, brengt stress inwendig ook veel teweeg. Zo gaat je hartslag en bloeddruk omhoog, wordt er bloed uit je organen onttrokken en naar je spieren gestuurd. Hierdoor spannen deze zich aan. Je gaat tevens zweten en je spijsvertering wordt even op ‘hold’ gezet. Kortom, stress zorgt ervoor dat fysiologische processen uit balans raken. En hier kunnen adaptogenen goed op inspelen.

Adaptogenen blijken een twee-richtingseffect te hebben op de modulatie van biologische stress en het reguleren van ons hormoon-, immuun- en zenuwstelsel. Dit betekent dat deze superherbs zich kunnen aanpassen op jouw individuele behoeften om je fysiologische processen weer op een gebalanceerd niveau te krijgen. Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat het niveau van een bepaald hormoon te laag is, kan een specifiek adaptogeen het een boost geven. Wanneer het hormoon niveau echter te hoog is, kan het adaptogeen ook ingezet worden om het niveau te reguleren en verlagen. Ideaal toch? Ook is uit onderzoek naar voren gekomen dat adaptogenen goede middelen zijn tegen vermoeidheidseffecten en zelfs je mentale werkcapaciteit en aandacht kunnen verhogen. Aan alle procrastinator-studenten: laat die Redbull dus lekker in de schappen staan en haal je nacht door met een thee op basis van adaptogenen voor je tentamen van morgen.

Adaptogenen en extra uithoudingsvermogen

Sommige adaptogenen kunnen ook een stimulerende werking hebben bij vermoeidheid en een kalmerende werking bij rusteloosheid. Zo ook de Rhodiola rosea, die ook wel bekend staat als ‘Rozewortel’. Gezien de effecten van deze plant kunnen sporters veel baat hebben bij het gebruik hiervan. In het onderzoek van De Bock, Eijnde, Ramaekers en Hespel (2004) moesten proefpersonen vier weken lang Rhodiola rosea of een placebo innemen. Vervolgens werd gekeken of er een effect te zien was in fysieke capaciteit, spierkracht, snelheid van de beweging van ledematen, reactietijd en aandacht. Hieruit is gebleken dat het acuut innemen van Rhiodola rosea een positieve werking had op het uithoudingsvermogen.

Ook zorgt deze superherb voor een verminderde hartslag op submaximale spanning en geeft het een boost op het uithoudingsvermogen. Dit komt doordat het de perceptie van inspanning vermindert bij de sporter. Atleten die Rhodiola rosae dus in hebben genomen kunnen langer doorgaan doordat zij denken of voelen dat de inspanning minder is, in vergelijking met mensen die het adaptogeen niet hebben ingenomen. Een mooie uitkomst dus voor (top)sporters die zich voorbereiden voor een HIIT-workout of belangrijke wedstrijd!

Adaptogenen toepassen in je gezonde leefstijl/dieet

Adaptogenen zijn ‘Nature’s medicine’. Betekent dit nu dat je je boodschappen alleen nog maar bij de toko hoeft te doen en elke dag moet kauwen op een Chinese ginseng-wortel? Nee, integendeel. Veel onderzoeken hebben bewezen dat er talloze superherbs zijn, die elk hun unieke en positieve effecten meebrengen voor de gezondheid. Maar of deze effecten ook bij iedereen opgeroepen kunnen worden is sterk afhankelijk van wat jouw levensstijl is. Bestaat jouw leefstijl bijvoorbeeld uit het consumeren van veel ongezond voedsel, (chronisch) weinig slaap en weinig tot geen beweging? Sorry, maar dan zouden tien adaptogenen het nog niet goedmaken. Wel kan je adaptogenen aan je healthy lifestyle en dieet toevoegen, om de optimale resultaten te proberen te bereiken.

Gelukkig worden de goede en gezonde werkingen van adaptogenen steeds meer opgepakt door de markt en kun je adaptogenen tegenwoordig vinden in de vorm supplementen, zoals tabletten die je bijvoorbeeld gewoon bij Holland & Barret kunt halen. Superherbs kun je echter ook in de vorm van tinctuur toepassen in je lifestyle. Door dagelijks een paar druppels biologische Rozenwortel van Physalis in te nemen, biedt het fysieke en mentale ondersteuning bij stresssituaties of zware fysieke omstandigheden. Ook worden ze vaak opgenomen in voeding en (sport)drankjes, om de energiehuishouding en lichamelijke en geestelijke prestatie te bevorderen. Zo bewijst Predator bijvoorbeeld dat een energy of endurance drankje helemaal geen kilo’s cafeïne en suiker hoeft te bevatten. En is cafeïne je tweede naam en kan jij écht niet leven of functioneren zonder koffie? Dan zijn er tegenwoordig ook merken die adaptogenen hebben toegevoegd aan hun koffiebonen, zoals Four Sigmatic!

Conclusie

Met slechts natuurlijke producten (zoals adaptogenen) kan iedereen op een gezonde manier meer en langduriger energie en uithoudingsvermogen krijgen. Adaptogenen zorgen dus voor balans en harmonie in je lichaam. Het effect van deze superherbs hangt af van hoe de kruiden zijn gekweekt, geoogst, verwerkt en hoe ze met andere adaptogenen worden gecombineerd. En no worries, in tegenstelling tot de westerse medicijnen en geneeskundige methoden, zijn adaptogenen veilig voor het lichaam. Het is dus niet gevaarlijk of giftig om deze in grote hoeveelheden te nuttigen!

Noot redactie: Adopted by artikelen van Sportaneous zijn oprecht vanuit de  interesseveld van Sportaneous geschreven. Deze zijn met (zo veel mogelijk) journalistieke onafhankelijkheid (en dus op basis van afgewogen research) tot stand gekomen. De merken geven aan dat ze geassocieerd willen worden met Sportaneous, het onderwerp en de inhoud ervan. We like! 

Predator Natural Endurance Drink Sportaneous      Predator natural endurance drink Partner Sportaneous NL

 

Meer laden +